Weer en klimaat

DeletedUser65921

Guest
Kunnen jullie die discussie ergens anders voeren?
Net zoals de dingen als jij komt niet buiten, hoort hier niet.

Tot nu toe bevind het koude front zich enkel in het Noorden. Wat overigens wel slecht nieuws was was dat er laatst 1500 km van de Noordpool een temperatuur van rond de 0 graden werd gemeten, 30 graden hoger dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar! Dat is absurd.

Ik zag er ook iets van, de noordpool zou nog veel sneller smelten dan we al dachten.
Niet goed :s
 
Reactiescore
770
Onzin allemaal Lakigagar het weer wordt al een tijdje gemanipuleerd door externen; zoek maar op: HAARP
 

DeletedUser73016

Guest
21120169530.png


Temperaturen gaan gestaag omlaag. Wel nog altijd niet zeker, hoewel het vrij waarschijnlijk is dat - zeker het oosten van Nederland - een vracht sneeuw krijgt op 14 jan.

Kijk niet te ver vooruit, het verandert iedere minuut.
 

DeletedUser73016

Guest
Goed nieuws, ondanks de negatieve tiendaagse neemt het aantal positieve berichten van gerenommeerde weerinstanties en -mannen enorm toe, vooral langs Britse kant dan. (gezien ik er geen ken in Frankrijk/Duitsland :p ).

Ik zal het kort houden. Tot en met 1 februari al zeker kansloos weer met redelijk zacht weer en van tijd tot tijd (verzwakte) storingen, zeker naar het einde van de tiendaagse toe wellicht wat natter (einde van de maand), en al pure westenwinden, met mogelijkheid op veel wind & veel regen. In de eerste week van februari zou de wind volgens langetermijnmodellen naar het NW en/of N draaien. Wellicht is dat niet voldoende voor "winterweer", maar wel genoeg voor een koeler maar nog altijd beduidend nat weertype met eventueel toename van sneeuwkansen. Hogedrukgebieden zouden in het noorden toenemen doordat allerlei factoren plots erg gunstig worden en het effect van een stratosferische vortexverzwakking ook dan zijn werking zal krijgen. Er is een sterk signaal voor een (veel) kouder weertype vanaf 10/15 februari met (noord)-oostenwinden. Dat is al erg laat op het seizoen, en indien de SSW er goed doorkomt en fel is, kunnen de effecten daarvan zes weken aanhouden. Dat betekent dat een verlenging tot diep in maart ook tot de mogelijkheden behoort. Langetermijnmodellen geven ook een sterk signaal voor (veel) kouder dan normale temperaturen voor maart.

Bron 1: "With the vortex paying a price for its unwelcome re-staged party gate-crash of our winter, the scene is set for an increasingly amplified Atlantic profile leading to greater and greater blocking potential particularly later in the month. Both the long-wave pattern and Nino forcing look much better accorded to stronger and more defined heights over the NE Atlantic, southern Greenland and Iceland as the month progresses. Better than those seen this month, and with a stronger and more east based NAO profile It looks good for steadily increasing polar vectors through NW, N and NE through the progress of the month - beginning with polar maritime incursions in the earliest part of the month and becoming progressively colder from there" https://forum.netweather.tv/topic/84894-model-output-discussion-21st-jan-onwards/?do=findComment&comment=3337466

Bron 2: https://forum.netweather.tv/topic/84894-model-output-discussion-21st-jan-onwards/?do=findComment&comment=3337303 de zgn. noord(west)enwinden die komen begin feb volgens gerenommeerde Britse weerman: Ian Ferguson die toegang heeft tot kaarten van het GloSeamodel.

Bron 3: http://www.metoffice.gov.uk/public/weather/forecast Lange termijnverwachting van de Britse weerdienst, ga naar official summary en klik 6-31 days aan en doe alsof je een inwoner bent van SE UK, weet dat we hier beter zitten zelfs.

Bron 4: Judah Cohen, PhD, Stratosfeerdeskundige werkende voor AER https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation

Straks krijgen we kaarten van EC20. Voor de voorspelling van maart gebruik ik de logica dat bij een SSW (hoewel nog niet zeker is of die zal volledig zal plaatsvinden, of maar in een verzwakte vorm) zes weken het effect heeft op de gematigde breedtes icm. CFS-kaarten die meermaals kouder dan normaal temperaturen weergeven (hoewel ik dit niet betrouwbaar vind) en de brpn van Judah Cohen. Maar leg de focus dus daar niet op

Samenvatting

21 jan-1 feb: eerst zuidwestenwinden met verzwakte storingen, gevolgd door westenwinden en iets actievere storingen op het einde van de tijdspanne met best veel wind & nat weer. Naar het einde toe wellicht terug richting normale temperaturen.
1 feb 10 feb: geleidelijk aan kouder door een verandering naar maritieme winden van polaire oorsprong (koude zeewinden). Relatief nat en koud, maar valt af te wachten van hoe sterk de gradient is, en waar de lagedrukgebieden zich bevinden.
Vanaf 10/15 feb: sterk signaal voor oostenwinden (koud en droog weer).
Maart: signaal voor kouder dan normale temperaturen met gunstige stratosferiche omstandigheden, zeker in het eerste deel van de maand.

= late winter.
 

DeletedUser73016

Guest
Het annual report van de NOAA staat vanaf vandaag online. 2015 is, zoals te verwachten was in dit Nino-jaar, recordwarm verlopen; met een afwijking van +0,90 graden tov het langjarig maximum. Het vorige maximum (2014) werd daarmee met 0,16 graden verpletterd. Niet eerder was de aarde in een keer zoveel warmer dan tevoren.

Een ander unicum was de decembertemperatuur, die lag voor het eerst meer dan een graad boven het langjarig gemiddelde. Ook hier werd de lat, met een stijging van 0,12 tot 1,11 graden, ook meteen een flink stuk hoger gelegd. Als het zo snel kan gaan, dan lijkt de wens van de klimaattop van Parijs om onder de 1,5 graad stijging te blijven, nu al onhaalbaar te zijn geworden.

Als je de grafiek van de wereldtemperatuur bekijkt dan valt op dat de vertraging in de opwarming waar een jaar of 5 geleden over werd gesproken nu weer volledig is 'weggepoetst'. Als je de grafiek bij 2009 afknipt, dan lijkt het inderdaad of de groei er sinds 1998 even uit was, maar sindsdien zijn 2010, 2014 en nu dus 2015 beduidend warmer en lijkt het dipje vooral te zijn veroorzaakt omdat 1998 (vanwege ook een el nino) een uitschieter naar boven was.

De extreme afwijking van dit jaar wordt vooral geweten aan de El Nino die gedurende het jaar op gang kwam. Dit effect zal ook volgend jaar nog lang doorwerken. De vorige El Nino (1997) zorgde pas in 1998 voor de grootste temperatuurafwijking. Een grote kans dus dat 2016 ook zeer warm zal eindigen.

1512016233222.png


Bron: http://weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=2170698&tid=2170698

realclimate_gistemp_prei_2015.jpg


201201620526.png


Dit is een goede blog om eens te lezen over de klimaatopwarming. https://klimaatverandering.wordpress.com/2015/11/22/wordt-de-klimaatwetenschap-goed-weergegeven-in-de-media/#more-3878
 

DeletedUser65921

Guest
Ik heb wat posts verwijderd, hou het eens serieus en on-topic hier.
Als je niks toe te voegen hebt reageer je maar gewoon niet.
 

DeletedUser13565

Guest
Ik heb wat posts verwijderd, hou het eens serieus en on-topic hier.
Als je niks toe te voegen hebt reageer je maar gewoon niet.

Alsof hier ooit een discussie is, alle reacties die niet van Ashley zelf zijn, zijn in de trant van 'waarom doe je dit'.
 

DeletedUser73016

Guest
Hier kan beter een slotje op inderdaad. Piet Paulusma vertelt hetzelfde, maar dan interessanter. Je kan ook absoluut niet over het weer discussiëren, het is niet alsof je 2 standpunten in kan nemen hier :D
Niemand zit hier op een herhaling daarvan te wachten. En een topic over het klimaat bestaat in zekere zin al: https://forum.tribalwars.nl/showthr...Klimaatopwarming&highlight=klimaatverandering

Ja, we weten allemaal wel dat je geen fan bent van Lakigigar en dat je je goed aanvoelt door hem aan te vallen omdat half het forum er tegen gekant is. Triestig dat dit de enige manier is waarop je je zelf een goed gevoel kan geven :)

Dus applaus.
 

DeletedUser

Guest
Hoezo zou dit de enige manier zijn? Niet jezelf te veel toeschrijven ashley, je bent al arrogant genoeg
 

DeletedUser58575

Guest
Ik weet niet, kan dit topic niet open blijven? Reacties zoals die hierboven van Ashley zijn best de moeite waard om te lezen. Ik leer er Aardrijkskunde van. Lessen zoals 'De aarde draait niet om de zon, maar om Ashley' en zo.

Dit is gewoon een dom topic... Hoe moeilijk kan het zijn om dat te accepteren ipv jezelf er van te overtuigen dat men dat alleen maar mogelijkerwijs zou kunnen zeggen omdat ze jou haten?!?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser7072

Guest
Hier kan beter een slotje op inderdaad. Piet Paulusma vertelt hetzelfde, maar dan interessanter. Je kan ook absoluut niet over het weer discussiëren, het is niet alsof je 2 standpunten in kan nemen hier :D
Niemand zit hier op een herhaling daarvan te wachten. En een topic over het klimaat bestaat in zekere zin al: https://forum.tribalwars.nl/showthr...Klimaatopwarming&highlight=klimaatverandering

Goed plan. Ik stel voor dat hier een slotje op komt, en Ashley daar iets neerzet als hij zijn ei kwijt wil. Dan kan er tenminste nog een soort van discussie ontstaan. Of gaan we nu ook een filetopic openen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser73016

Guest
http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-02-03-parelmoerwolken/

Heel interessant leesvoer. Bevestigt mijn vermoeden wat er aan het gebeuren is. We gaan in de toekomst wellicht meer parelmoerwolken zien omdat de stratosfeer kouder wordt omdat minder warmte wordt uitgestoten door de Aarde maar meer wordt opgenomen door het broeikaseffect. Het probleem is dat parelmoerwolken schadelijke stoffen aanmaken waardoor het ozongat weer kan groeien. Er zijn al zodanig veel parelmoerwolken waargenomen boven W en N-Europa dat het duidelijk is dat er nu tijdelijk zeer lage alarmerende lage ozonconcentraties zijn boven Europa en specifiek West-Europa, en dat er hier wellicht de komende maanden en mogelijk zomer een tijdelijk ozongat zal zijn. Niet zo ontwikkeld als boven Antarctica. Maar toch vrij significant.

Een koude stratosfeer zorgt voor een veel sterkere poolwervel die lastiger zal zijn om te overwinnen, een koudere stratosfeer zorgt voor strakkere westenwinden, en dat zou de verklaring zijn waarom de winters aan een sneltempo opwarmen boven W-Europa. Potentieel kunnen er een heleboel natte en winderige winters voor de deur komen staan, en zit de mogelijkheid er zelfs in dat vorst en sneeuw in de toekomst zeldzaam zal worden als dit proces zich zal voortzetten. De stratosfeer is zeker 5 a 10 graden afgekoeld op 20 jaar tijd. Voor oostelijke delen van een bepaald continent zoals China en de oostkust van de VS is dit trouwens slecht nieuws omdat dit betekent dat de winter wellicht kouder en harder zal worden.

In de zomer zal dit weinig effect hebben, en als het een effect heeft eerder een negatief effect omdat het ofwel hitte en onstabiel weer met zich meebrengt (hitte voor een drietal dagen (hittedagen zijn enorm toegenomen), maar veel sneller dan vroeger afgelost door stevige onweders (die potentieel ook veel gevaarlijker zijn). De stratosfeer is in de zomer veel warmer - maar toch kouder aan het worden. Alleen is de stratosfeer dan veel egaler en zwakker waardoor er van uitgesproken westenwinden nooit sprake is. Wel is het zo dat de westenwinden en zuidwestenwinden ook s'zomers meer toegenomen zijn, met als gevolg dat warmte warmer is, en veel sneller met geweld wordt weggedreven dan vroeger. European Tornado Alley zou dan ook wel eens in de toekomst uitgesprokener kunnen worden, gezien we quasi enkel tornado's kunnen hebben als winden va Spanje komen (en juist van daar zijn de winden enorm toegenomen in de zomer en herfst).

Kort gezegd: mildere winters en extremere zomersituaties in de lage landen in de nabije toekomst.
 

DeletedUser73016

Guest
http://i1.wp.com/www.scientias.nl/wp-content/uploads/2016/02/201601.gif?resize=954%2C626

Januari breekt opnieuw warmterecords, verder heel wat opmerkelijk nieuws. Ik verwijs je wel hier naar door.

Eind februari / begin maart wellicht kouder onder normaal. Zie mooie dingen terug op de kaarten. Kan best wel eens leuk worden (geen totaalwinter, maar toch nachtvorst, sneeuwkansen en misschien wel maar een graad als 2 als max temp).

822016194224.jpg


Kletsnat weekend, daarna dus koude die invalt.


2m33e6s.jpg


Het goede nieuws is dat maart nog de koudste wintermaand van dit jaar kan worden (wat nog nooit is gebeurd denk ik?), maar dan moet het wel de extreme kant uitgaan. Goede is dat alles eindelijk goed begint te vallen. Het zal moeilijk worden, maar het kan nog om er een zware winterse periode in te krijgen. Zag al kaartjes voor een afwijking van 5 graden bij ons tussen 7 en 15 maart (en ook eind feb/begin maa afwijking naar beneden). Stratosfeer wordt lam gelegd (wel geen omkering), geen westenwinden. depressies gaan zuidwaarts. Ziet er veel beter uit. =D
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser73016

Guest
xljx9f.jpg


Ik gebruik niet echt graag lange termijn modellen, ook omdat ze toch overal warmer dan normaal voorspellen wegens global warming (op zuid argentinie, het Mexicaanse binnenland en ierland na), en niet betrouwbaar zijn (hoewel het wel een tendens kan geven). Zeetemperaturen zijn wel makkelijker te voorspellen. Het wordt weer interessant om te volgen hoe de Atlantic Cold Spot zich gaat ontwikkelen, en of deze zich gaat uitbreiden. Dit is een standvastig fenomeen geworden die de laatste jaren aan het oppervlak kwam en vorig jaar nadrukkelijk aanwezig is (steeds aanwezig eigenlijk). Er was een theorie dat deze voor koudere winters ging zorgen wegens kouder zeewater en meer hoge druk op de oceaan (maar daar heb ik weinig van gemerkt). Wel staat het zo goed als zeker dat deze vorig jaar de zomer van GB en Ierland zo goed als verkloot heeft. Bij ons had deze minder invloed, en is het onzeker of er wel degelijk invloed was.

Er blijft studie nodig, maar het is wel zeker dat dit invloed heeft op ons weer (en zeker als dit uitbreidt op grotere schaal). Vorig jaar lagen de AMO-waarden tegen verwachting al onder normaal voor het eerst sinds lang (Atlantic Meridional Oscillation), en de AMOC gaat ook gestaag omlaag.

https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/09/30/everything-you-need-to-know-about-the-cold-blob-in-the-north-atlantic-ocean/

http://phys.org/news/2016-01-greenland-ice-sheet-affect-global.html

____________________

Droge week op komst, lente nog niet in zicht (wegens te koude temperaturen). Verder waag ik me niet (wegens tegenstrijdige informatie), maar alle scenario's zijn absoluut geen lenteweer tot alvast begin april. Grote kans op het aanhouden van koudere temperaturen dan normaal.
 

DeletedUser73016

Guest
203201629949.png


Enkel een zeer zware vulkaanuitbarsting of asteroide-inslag kan nu nog voorkomen dat 2016 niet het warmste jaar sinds mensenheugenis wordt.. Zelfs een Tambora zou niet genoeg zijn denk ik
 

DeletedUser72524

Guest
Altijd handig om op de hoogte gebracht te worden over onderwerpen waar je geen bal verstand van hebt.
 
Bovenaan