De Strijd der Titanen.

Reactiescore
1.094

DeletedUser72857

Guest
cara 90% pis 10% water

Meting Cara pils – 4,7%Vol (Uit flesje, november 2016)

CO2: 4,39 g/L

De referentiewaarde geeft aan dat bier een CO2-gehalte van meer dan 4,5 g/L heeft. Cara pils ligt onder deze grens. Een laag CO2-gehalte kan leiden tot weinig schuimvorming en het ‘plat’ smaken van het bier.

Vfles = 264,8 mL
Vbier = 250,0 mL
T = 298,47 K
D.O. = 0,06 mg/mL

In het bier zelf zit een lage hoeveelheid zuurstof (0,06 mg/L) opgelost. De totale hoeveelheid zuurstof komt neer op 0,179 mg/L. Vermits zuurstof aanwezig in de fles kan zorgen voor oxidatiereacties die een slechte smaak veroorzaakt, is het zuurstofgehalte best zo laag mogelijk. De lage hoeveelheid opgeloste zuurstof kan verklaarbaar zijn door de hoge temperatuur bij de meting (25,92°C). De temperatuur heeft echter geen invloed op de TIPO, gezien de fles gesloten is. De gemeten waarde van 0,179 mg/L is aan de lage kant en dus goed voor de kwaliteit en smaakhoudbaarheid van het bier.

Voor het alcoholgehalte (in volumeprocent) wordt een waarde van 4,71% bekomen via manuele meting en berekening. Dit komt zeer goed overeen met de geautomatiseerde meting van de alcolyzer (nl. 4,69%) en het gehalte aangegeven op de fles (nl. 4,7%). Het alcoholpercentage van cara pils is correct gezien afwijkingen tot 0,5% zijn toegelaten. Cara pils wordt echter niet meer hergist op fles, dus een wijziging in alcoholpercentage na het bottelen is niet mogelijk.

Voor de werkelijke vergistingsgraad wordt 85,6% gevonden. Dit is significant hoger dan de referentiewaarden die een maximum rond de 75% schatten. Dit kan te wijten zijn aan het toevoegen van een suikeroplossing bij het brouwproces. Dit verklaart ook mede de hoge schijnbare vergistingsgraad (105,8%). Suikeroplossing toevoegen is een goedkopere optie, wat ook merkbaar is in de kostprijs van de betreffende pils.

Het stamwortgehalte van cara pils is 8,61°P. Deze berekende waarde stemt overeen met de geautomatiseerde Anton Paar meting (nl. 8,58°P). Bijkomende betekent dit dat cara pils effectief een bier is, en zo vernoemd mag worden, omdat het een extractgehalte bevat hoger dan 4. Bijkomend valt het in categorie II van de Belgische wetgeving (extractgehalte tussen 7 en 9,5). Dit is conform de etikettering waar Cat. II staat vermeld.

Opmerkelijk aan cara pils is dat de dichtheid van het bier lager is dan die van water. Dit betekent dat er naast alcohol, wat de dichtheid verlaagt, niet veel andere componenten in het bier aanwezig zijn. Dit wordt ook bevestigt door de troebelheid van het bier.

Het schuimt zakt constant over de tijd. Er is telkens iets meer dan 60 seconden nodig om 1,0 cm te zakken. Na 183 seconden is het schuim 3,0 cm gezakt. Referentiewaarden geven voor een afstand van 3,0 cm een inzaktijd van 160 tot 310 seconden. De schuimhoudbaarheid van cara pils valt binnen deze referenties, maar zit toch aan de lage kant.

Bittereenheden mg/L (EBU) = A275 nm * 50 = 0,3545 * 50 = 17,73 mg/L of EBU

De gemeten bitterheid komt neer op 17,73 EBU. Referenties geven een range van 13-36 EBU, de gemeten waarde voor cara pils valt hier binnen. Omdat het hier om een pils gaat, wordt de bitterheid eerder laag verwacht.

Troebelheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zwevende deeltjes in het bier. Er wordt een lichtstraal door de fles geschenen. De aanwezige partikels zullen dit inkomend licht verstrooien in alle richtingen. Het verstrooide licht wordt gemeten op twee hoeken, nl. 90° en 25°. Empirisch werd bepaald dat 90° de meest geschikte hoek is om de aanwezige eiwitten te meten. Een hoek van 25° is dan weer geschikt voor het meten van aanwezige gistcellen en diatomeeënaarde.

Het type programma voor deze meting op Cara pils werd vastgelegd op ⌀ = 50mm en bruine fles.

De meting werd uitgevoerd met een kalibratiecurve voor concentraties van 0-10 EBC en een flesdikte van 50mm.

H90: 0,73 EBC
H25: 0,08 EBC

Beide meetwaarden zijn relatief laag. Op 90° wordt bepaald dat er niet veel eiwitten aanwezig zijn in het bier. Dit verklaart de minder schuimhoudbaarheid van het bier. De densiteitsmetingen uit proef 3 gaven reeds te weten dat er niet veel andere componenten aanwezig zijn in het bier naast alcohol en water. Dat wordt hier nogmaals bevestigt. Voor beide hoeken wordt een lage troebelheid gemeten. Omdat de pils niet hergist wordt op fles, wordt ook een lage waarde terug gevonden op 25°. Het bier is dus helder.

Algemeen Besluit
Cara pils voldoet in de meeste gevallen aan de normen opgesteld voor bier. Het bevat een relatief laag CO2-gehalte. Met twee methodes werd een gehalte lager dan 4,5 g/L bepaald. Dit heeft zijn effect op de smaak van het bier. Naast het CO2-gehalte werd ook het O2-gehalte bepaald (TIPO). De gevonden waardes zijn relatief laag (0,179 mg/L), dit wijst erop dat de smaak van het bier niet (veel) beïnvloed zal worden door oxidatiereacties. Dit betekent ook dat de botteling van het bier goed verloopt en er niet te veel zuurstof in het kopvolume terecht komt.

Op basis van densiteitsmetingen en troebelheidsmetingen werd vastgesteld dat cara pils nauwelijks zwevende partikels of eiwitten bevat. Het bier heeft een opvallend lage dichtheid (lager dan water) wat erop wijst dat het naast water en alcohol niet veel anders te bieden heeft. De lage hoeveelheid eiwitten in het bier verklaren ook enigszins de eerder lage schuimhoudbaarheid (3,0cm inzakking op 183 seconden).

Het gemeten alcoholpercentage komt overeen met de etikettering. De gevonden (werkelijke) vergistingsgraad van 85,6% doet vermoeden dat bij het brouwen een suikeroplossing wordt toegevoegd. Het stamwortgehalte van het bier bedraagt 8,61°P, dit betekent dat cara pils wel degelijk de naam bier mag dragen en valt in categorie II van de Belgische wetgeving.

Cara pils is een van de goedkoopste bieren op de Belgische markt. De resultaten van de proeven bevestigen dat de kwaliteit en smaak van het bier eerder aan de lage kant zijn. Er zijn weinig componenten in het bier aanwezig die iets extra geven aan de smaak. De bitterheid van het bier is aan de lage kant (17,73 EBU), wat te verwachten is voor een pils. De resultaten suggereren dat het bier eerder waterig is en weinig sprankelend.

Tl;DR: Tis pils, veel water, weinig smaak, prijs/kwal dus prima
(resultaten met korreltje zout nemen, die dag in het labo best wat gedronken zelf)

clip_image002.png
 

DeletedUser75558

Guest
Meting Cara pils – 4,7%Vol (Uit flesje, november 2016)

CO2: 4,39 g/L

De referentiewaarde geeft aan dat bier een CO2-gehalte van meer dan 4,5 g/L heeft. Cara pils ligt onder deze grens. Een laag CO2-gehalte kan leiden tot weinig schuimvorming en het ‘plat’ smaken van het bier.

Vfles = 264,8 mL
Vbier = 250,0 mL
T = 298,47 K
D.O. = 0,06 mg/mL

In het bier zelf zit een lage hoeveelheid zuurstof (0,06 mg/L) opgelost. De totale hoeveelheid zuurstof komt neer op 0,179 mg/L. Vermits zuurstof aanwezig in de fles kan zorgen voor oxidatiereacties die een slechte smaak veroorzaakt, is het zuurstofgehalte best zo laag mogelijk. De lage hoeveelheid opgeloste zuurstof kan verklaarbaar zijn door de hoge temperatuur bij de meting (25,92°C). De temperatuur heeft echter geen invloed op de TIPO, gezien de fles gesloten is. De gemeten waarde van 0,179 mg/L is aan de lage kant en dus goed voor de kwaliteit en smaakhoudbaarheid van het bier.

Voor het alcoholgehalte (in volumeprocent) wordt een waarde van 4,71% bekomen via manuele meting en berekening. Dit komt zeer goed overeen met de geautomatiseerde meting van de alcolyzer (nl. 4,69%) en het gehalte aangegeven op de fles (nl. 4,7%). Het alcoholpercentage van cara pils is correct gezien afwijkingen tot 0,5% zijn toegelaten. Cara pils wordt echter niet meer hergist op fles, dus een wijziging in alcoholpercentage na het bottelen is niet mogelijk.

Voor de werkelijke vergistingsgraad wordt 85,6% gevonden. Dit is significant hoger dan de referentiewaarden die een maximum rond de 75% schatten. Dit kan te wijten zijn aan het toevoegen van een suikeroplossing bij het brouwproces. Dit verklaart ook mede de hoge schijnbare vergistingsgraad (105,8%). Suikeroplossing toevoegen is een goedkopere optie, wat ook merkbaar is in de kostprijs van de betreffende pils.

Het stamwortgehalte van cara pils is 8,61°P. Deze berekende waarde stemt overeen met de geautomatiseerde Anton Paar meting (nl. 8,58°P). Bijkomende betekent dit dat cara pils effectief een bier is, en zo vernoemd mag worden, omdat het een extractgehalte bevat hoger dan 4. Bijkomend valt het in categorie II van de Belgische wetgeving (extractgehalte tussen 7 en 9,5). Dit is conform de etikettering waar Cat. II staat vermeld.

Opmerkelijk aan cara pils is dat de dichtheid van het bier lager is dan die van water. Dit betekent dat er naast alcohol, wat de dichtheid verlaagt, niet veel andere componenten in het bier aanwezig zijn. Dit wordt ook bevestigt door de troebelheid van het bier.

Het schuimt zakt constant over de tijd. Er is telkens iets meer dan 60 seconden nodig om 1,0 cm te zakken. Na 183 seconden is het schuim 3,0 cm gezakt. Referentiewaarden geven voor een afstand van 3,0 cm een inzaktijd van 160 tot 310 seconden. De schuimhoudbaarheid van cara pils valt binnen deze referenties, maar zit toch aan de lage kant.

Bittereenheden mg/L (EBU) = A275 nm * 50 = 0,3545 * 50 = 17,73 mg/L of EBU

De gemeten bitterheid komt neer op 17,73 EBU. Referenties geven een range van 13-36 EBU, de gemeten waarde voor cara pils valt hier binnen. Omdat het hier om een pils gaat, wordt de bitterheid eerder laag verwacht.

Troebelheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zwevende deeltjes in het bier. Er wordt een lichtstraal door de fles geschenen. De aanwezige partikels zullen dit inkomend licht verstrooien in alle richtingen. Het verstrooide licht wordt gemeten op twee hoeken, nl. 90° en 25°. Empirisch werd bepaald dat 90° de meest geschikte hoek is om de aanwezige eiwitten te meten. Een hoek van 25° is dan weer geschikt voor het meten van aanwezige gistcellen en diatomeeënaarde.

Het type programma voor deze meting op Cara pils werd vastgelegd op ⌀ = 50mm en bruine fles.

De meting werd uitgevoerd met een kalibratiecurve voor concentraties van 0-10 EBC en een flesdikte van 50mm.

H90: 0,73 EBC
H25: 0,08 EBC

Beide meetwaarden zijn relatief laag. Op 90° wordt bepaald dat er niet veel eiwitten aanwezig zijn in het bier. Dit verklaart de minder schuimhoudbaarheid van het bier. De densiteitsmetingen uit proef 3 gaven reeds te weten dat er niet veel andere componenten aanwezig zijn in het bier naast alcohol en water. Dat wordt hier nogmaals bevestigt. Voor beide hoeken wordt een lage troebelheid gemeten. Omdat de pils niet hergist wordt op fles, wordt ook een lage waarde terug gevonden op 25°. Het bier is dus helder.

Algemeen Besluit
Cara pils voldoet in de meeste gevallen aan de normen opgesteld voor bier. Het bevat een relatief laag CO2-gehalte. Met twee methodes werd een gehalte lager dan 4,5 g/L bepaald. Dit heeft zijn effect op de smaak van het bier. Naast het CO2-gehalte werd ook het O2-gehalte bepaald (TIPO). De gevonden waardes zijn relatief laag (0,179 mg/L), dit wijst erop dat de smaak van het bier niet (veel) beïnvloed zal worden door oxidatiereacties. Dit betekent ook dat de botteling van het bier goed verloopt en er niet te veel zuurstof in het kopvolume terecht komt.

Op basis van densiteitsmetingen en troebelheidsmetingen werd vastgesteld dat cara pils nauwelijks zwevende partikels of eiwitten bevat. Het bier heeft een opvallend lage dichtheid (lager dan water) wat erop wijst dat het naast water en alcohol niet veel anders te bieden heeft. De lage hoeveelheid eiwitten in het bier verklaren ook enigszins de eerder lage schuimhoudbaarheid (3,0cm inzakking op 183 seconden).

Het gemeten alcoholpercentage komt overeen met de etikettering. De gevonden (werkelijke) vergistingsgraad van 85,6% doet vermoeden dat bij het brouwen een suikeroplossing wordt toegevoegd. Het stamwortgehalte van het bier bedraagt 8,61°P, dit betekent dat cara pils wel degelijk de naam bier mag dragen en valt in categorie II van de Belgische wetgeving.

Cara pils is een van de goedkoopste bieren op de Belgische markt. De resultaten van de proeven bevestigen dat de kwaliteit en smaak van het bier eerder aan de lage kant zijn. Er zijn weinig componenten in het bier aanwezig die iets extra geven aan de smaak. De bitterheid van het bier is aan de lage kant (17,73 EBU), wat te verwachten is voor een pils. De resultaten suggereren dat het bier eerder waterig is en weinig sprankelend.

Tl;DR: Tis pils, veel water, weinig smaak, prijs/kwal dus prima
(resultaten met korreltje zout nemen, die dag in het labo best wat gedronken zelf)

clip_image002.png
Op het moment dat je een blikje cara opent, zit je hele hand al onder het skere schuim. Misschien zeggen ze dat het niet ver afwijkt van de normen van echt bier, maar dat zeggen ze bij schultenbrau ook. Beide zijn gewoon ongelofelijk skeer en smerig. Misschien had ik beter kunnen zeggen dat ik liever een blikkie pies drink dan cara. By the way snap ik niet wat het precies is wat het zo doet smaken, maar come on, de kwaliteit is ver te zoeken.
 

DeletedUser72857

Guest
Op het moment dat je een blikje cara opent, zit je hele hand al onder het skere schuim. Misschien zeggen ze dat het niet ver afwijkt van de normen van echt bier, maar dat zeggen ze bij schultenbrau ook. Beide zijn gewoon ongelofelijk skeer en smerig. Misschien had ik beter kunnen zeggen dat ik liever een blikkie pies drink dan cara. By the way snap ik niet wat het precies is wat het zo doet smaken, maar come on, de kwaliteit is ver te zoeken.

Ze, ze,... IK zeg dat. Als je trouwens de eerste zin leest heb ik die proeven op cara uit flesjes gedaan en niet op dat uit blik. Het meeste bier uit blik heeft een 'wrange' nasmaak trouwens. Dit was trouwens het eerste pilsbier (dat we gemeten hebben in het lab) met een relatieve dichtheid lager dan zuiver water, wat dus wil zeggen dat er naast ethanol en water weinig andere zaken inzitten. Vandaar dat men zegt dat Cara zoals water is. Verder voldoet het wel aan de (pils)normen, alleen CO2 gehalte was wat aan de lage kant maar niet mee opgenomen in het wettelijk kader voor bier.

Keuze voor de flesjes was niet toevallig, betere smaak + meer alcohol en nog goedkoper.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser74552

Guest
e16dce27c615d4f66acc912b373c0b51.png


Tegenstand Nowhere to be Found. :oops:

Na een mooie massa op Chef's, is dit toch wel jammer om te zien! Vraag me af wat er aan de hand is bij Selena.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Reactiescore
511
Dat is dan mooi dom
 

DeletedUser77159

Guest
Hoeft ook niet. We hebben al een leuke wereld chat op skype :)
Daar kan je verbijsterd gaan kijken naar al Paul zijn rare overtuigingen en vreemde uitspraken.
 
Bovenaan