Organisatiestructuur van grote bedrijven

DeletedUser

Guest
Na mijn mislukte poging om een discussie aan te wakkeren over de gebeurtenissen/ontwikkelingen in Zuid-Amerika, wordt het tijd dat ik een nieuwe discussie ga starten. Ditmaal over een onderwerp waar ik nog niet zo'n duidelijke visie over heb. Het onderwerp betreft namelijk een politieke wetenschappelijke kwestie, waarin het huidige economische systeem ter discussie wordt gesteld. Er zijn talloze takken waartoe deze discussie kan leiden, maar allereerst wil ik graag de focus leggen op een zeer belangrijk element: de organisatiestructuur van grote bedrijven.

Bedrijven vormen de basis van ons economische model. Het top-down marktprincipe in combinatie met een ingrijpende rol van de overheid waar dat nodig is om de economie te sturen. Je hebt de directeur(s)/manager(s) aan de top en daaruit volgt een verdeling die afhankelijk is van de grootte van het bedrijf. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de 'gewone' arbeider onderaan staat, wat de meerderheid van de werknemers vormt. Een essentieel aspect van grote bedrijven is winstmaximalisatie. De personen in bestuursfuncties bij deze grote bedrijven zullen er dus altijd op aansturen om een zo hoog mogelijke winst te behalen, wat de gewone arbeider vaak benadeeld. Lang werken voor een laag loon met weinig tot geen inspraak om iets te veranderen aan het beleid van het bedrijf. Grote bedrijven hebben een totalitaire structuur. De hoge pieten aan de top hebben de macht en bepalen de koers, en de arbeiders voeren het uit, zonder dat de arbeiders enige inspraak hebben over de koers van het bedrijf. Eenzelfde structuur is in stand bij totalitaire staten. Natuurlijk hebben bedrijven te maken met wetgeving en invloed van vakbonden, maar de structuur blijft volledig in tact.

Nu vraag ik me af waarom dit allemaal eigenlijk zomaar geaccepteerd wordt. Er is een duidelijke reden waarom wij een politieke democratie hebben in dit land, namelijk omdat de bevolking zeggenschap wilt over de koers van het land waarin zij leeft en dat de bevolking zelf de macht behoudt over het land en niet overgedragen is aan de visie van een leider. Als er iets is dat wij van de geschiedenis geleerd moeten hebben, is dat macht leidt tot misbruik. Als je de macht hebt om jezelf te bevoordelen terwijl dit anderen benadeelt, zal deze macht veelal ingezet worden. Bij grote bedrijven is dit natuurlijk niet anders. Bedrijven zijn totalitaire instituten met de belangen van de managers en de directeuren in gedachte, en niet de belangen van de arbeiders. De belangen van de arbeiders worden alleen behartigd als de (economische) positie van het bedrijf in geding komt. Bijvoorbeeld als er een onderzoek uitkomt waaruit blijkt dat de werkomstandigheden bij bedrijf X een onvoldoende scoren, of als de media een item maakt over de lange werkdagen en lage salarissen van de arbeiders, of als de arbeiders protesteren tegen de lage lonen. Bedrijven zullen dan compromissen sluiten om de marktpositie van het bedrijf niet in gevaar te brengen.

Om een bepaalde reden wordt er zelden stilgestaan bij de legitimiteit van de machtsstructuur van bedrijven en ik vraag me af waarom dat is. Is dat zo omdat bedrijven geen geweldsmonopolie bezitten en zich niet kunnen beroepen op brute kracht om hun belangen te behartigen, waardoor wij het niet als een bedreiging beschouwen en het nemen zoals het is? Lijkt mij een zeer reële mogelijkheid, er is immers geen bedrijf die genocide heeft gepleegd, maar brute kracht is natuurlijk niet het enige gevaar van machtsinstituten.

Is het dan zo gek om een systeem in te voeren, waarin de werkplaats een democratische vorm gaat aannemen? Je werk is immers de plaats waar je de meeste tijd van je dag besteed, dus is het dan zo vreemd om zeggenschap te krijgen op je werk waar je iedere dag van 9 tot 5 aan het ploeteren bent voor je geld? Dat je kunt meebepalen waar geld in geïnvesteerd wordt, hoe de lonen verdeeld worden, wat de werkomstandigheden moeten zijn en waar het bedrijf zich gaat vestigen. Denk je niet dat er een heel andere koers bevaren wordt als de arbeiders dit bepalen in plaats van de directeuren/managers? Slechts een fractie van de totale werknemers bestaat uit bestuursleden, maar toch bepalen de bestuursleden volledig de koers.

Als wij zulke voorstanders zijn van democratie en dat de wil van het volk wordt uitgevoerd, waarom is het allerbelangrijkste aspect dan verre van democratisch? Dat democratie op de werkvloer heel goed mogelijk is, is aangetoond door Mondragón Cooperative Corporation. Een bedrijf dat gevestigd is in de Baskische regio van Spanje en heeft meer dan 80.000 werknemers. Het is een bedrijf dat het systeem heeft van een economische democratie. De democratie is vergelijkbaar gestructureerd als een politieke democratie, namelijk met verkozen vertegenwoordigers, maar er wordt ook direct gestemd voor belangrijke, strategische plannen. Mondragon is eigenlijk niet echt een bedrijf, maar meer een overkoepeling van instituten. Zo valt er ook een universiteit onder Mondragon, een bank en diverse verschillende bedrijven die producten aanbieden. Een zeer interessante casestudy dus om te analyseren hoe een democratisch bedrijf in z'n werk gaat en of dit niet resulteert in een dramatisch zooitje. Op internet zijn diverse onderzoeken te vinden, maar ook het televisieprogramma Tegenlicht heeft een item gemaakt over Mondragon. Die kan ik zeer aanraden als startpunt. Hier te bekijken!

Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening over de organisatiestructuur van grote bedrijven en de Mondragoncase die ik heb aangehaald. Er zijn overigens talloze van zulke coöperaties, maar dit is de meest grote.

Brand los. :boer:
 

DeletedUser

Guest
Dat noemen ze slavendrijven in de 21e eeuw. Over een paar eeuwen zullen we terugkijken en denken haha wat een boefjes die bazen van toen!!!

Maar goed, als ik later die hoge piet word vind ik het prima. Beetje neerkijken op de arbeidertjes.
 

DeletedUser

Guest
[video]http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html[/video]

Dit was de betreffende aflevering die mij erg aansprak en die ik erg interessant vind. Aanradertje. Sluit niet volledig aan op onderwerp dat je aanhaalt maar past zeker binnen het idee dat ondernemingen kritisch in het licht dienen worden gehouden.
 

DeletedUser

Guest
Zal hem morgen even aanzetten, nu wel genoeg informatie tot me genomen voor vandaag. :p
 
Reactiescore
1.804
Geen Noam Chomsky in de titel dan is de drempel al meteen een stuk hoger natuurlijk ;)
 

DeletedUser

Guest
Geen Noam Chomsky in de titel dan is de drempel al meteen een stuk hoger natuurlijk ;)

Haha speciaal voor jou opgezocht:

[video=youtube;6ugGqJcro2w]http://www.youtube.com/watch?v=6ugGqJcro2w[/video]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser

Guest
Hahah gekkie, die van jou heb ik al meerdere keren bekeken. Blijft goed.

Hey, ik mis wel wat reacties in dit topic. Dit is toch totaal geen hoogdrempelige discussie of wel?
 

DeletedUser

Guest
Zo een structuur groeit er eenmaal in als je als ZZP-er begint en uitgroeit tot KZM en verder. Het is immers jouw bedrijf. Het geen wat hier geschetst wordt werkt enkel en zou moeten werken bij echt grote bedrijven. En kan het enkel applaudisseren.
Maar Mondragón Cooperative Corporation, een coöperatie steekt natuurlijk wel heel anders in elkaar als elk ander doorsnee bedrijf. Gegeven dat ik de aflevering nog moet zien, en die zal ik ook gaan kijken.

Doch voel ik mij als 'arbeider' bij de bedrijven waar ik in gewerkt heb genoeg gehoord en serieus genomen. Heb verder ook niet de behoefte om de salarissen van anderen te bepalen, naast die van mijzelf. Uiteraard loop ik wel eens tegen dingen aan die van 'bovenaf' bepaald worden en niet mee eens ben of vind dat dat anders moet/kan. Maar dat heb ik ook met de 'landelijke' democratie en politiek.

Ik ken ook aan gros mensen die zich totaal niet gehoord voelen ja, die bij grote concerns werken en waarbij hoge piefen echt het onmogelijke eisen in bepaalde processen. Maar vaak lopen die hoge piefen dat zelf weer tegen de lamp gezien zij de verantwoordelijkheid dragen en niet de werknemers.

Naast bedrijven die een verantwoordelijkheid hebben, hebben consumenten dit ook. Zij willen toch die kilo knallers en goedkope kleding uit Bangladesh? Er is ergens markt voor en daar wordt gehoor aan gegeven.

Ik zal mij meer in deze materie moeten verdiepen voordat ik echt een gegrond mening hier over kan geven.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser

Guest
Je kunt een bedrijf naar mijn idee niet zomaar vergelijken met een land. In een bedrijf, op dit forum, op school, etc heb je een autoritaire structuur. In een land wordt je geboren, dat is iets waar je geen invloed op kan uitoefenen. Je hebt er niet voor gekozen om in een specifiek land geboren land geboren, omdat het iets is waar je niet noodzakelijkerwijs voor kiest is het noodzakelijk dat je als persoon gedeeltelijk zeggenschap hebt over wat er gebeurt.

Een bedrijf is een ander verhaal. De werkgever betaalt de werknemer en de werknemer levert een tegenprestatie, dat is in principe gewoon een deal die de werkgever met elkaar nemen en als ze het er beide mee eens zijn is dat prima. Daarbij komt dat we met de democratie die in het land bestaat wetgeving kunnen maken die minimale arbeidsomstandigheden eisen. En daarmee wordt uiteraard de macht van de werkgever ook beperkt. De bedrijfsleider, of enkele mensen in de top, maken de beslissingen omtrent het beleid van het bedrijf omdat zij daar als het goed is voor bevoegd zijn en daarvoor genoeg economisch inzicht hebben. Dat is geen verkeerd model lijkt mij.
 

DeletedUser1435

Guest
ik als arbeider vind dat de onderlaag te weinig waardering krijgt.
 

DeletedUser

Guest
Zo een structuur groeit er eenmaal in als je als ZZP-er begint en uitgroeit tot KZM en verder. Het is immers jouw bedrijf. Het geen wat hier geschetst wordt werkt enkel en zou moeten werken bij echt grote bedrijven. En kan het enkel applaudisseren.
Maar Mondragón Cooperative Corporation, een coöperatie steekt natuurlijk wel heel anders in elkaar als elk ander doorsnee bedrijf. Gegeven dat ik de aflevering nog moet zien, en die zal ik ook gaan kijken.

Bedrijven valt in feite natuurlijk niets te verwijten. Het probleem ligt bij het systeem van een structuur die geaccepteerd wordt en waar zelden bij stilgestaan wordt, terwijl het eigenlijk van de zotte is als je er wat dieper over nadenkt. Bedrijven zijn in essentie collectieve instituten. Men werkt samen aan het leveren van diensten en het produceren van goederen, dus daarover valt niet te twisten. De reden om bedrijven in private handen te houden, is omdat het stimuleert om nieuwe dingen te bedenken en daadwerkelijk uit te voeren. Je kan er immers goed voor beloond worden als het goed uitpakt, dus dat is een bijzondere stimulans. Het is echter een fabeltje en duidelijk achterhaald dat dit niet het geval is bij bedrijven die in collectieve handen vallen, ofwel waarbij de bedrijven in handen zijn van de werknemers, en dat de bestuurders ervan democratisch zijn gekozen. Dat is simpel te onderzoeken door te kijken naar hoe dergelijke coörperaties zich ontwikkelen, en daarvan vind ik Mondragon het beste voorbeeld. Klein begonnen maar in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Bovendien ontzettend knap dat een dergelijke organisatie stand houdt in een economisch systeem waarbij bedrijven die in private handen vallen een zéér ruim speelveld krijgen.


Doch voel ik mij als 'arbeider' bij de bedrijven waar ik in gewerkt heb genoeg gehoord en serieus genomen. Heb verder ook niet de behoefte om de salarissen van anderen te bepalen, naast die van mijzelf. Uiteraard loop ik wel eens tegen dingen aan die van 'bovenaf' bepaald worden en niet mee eens ben of vind dat dat anders moet/kan. Maar dat heb ik ook met de 'landelijke' democratie en politiek.

Ik snap dat je je daar niet direct mee wilt bemoeien, want het is een behoorlijk ongemakkelijke kwestie uiteraard, maar ik denk dat je er eigenlijk wel zeggenschap over wilt hebben. Er stroomt namelijk een behoorlijke pot met geld binnen bij bedrijven, maar je hebt geen zeggenschap om te oordelen over hoe de pot onderling wordt verdeeld en hoe het geld wordt geïnvesteerd. Salarissen zijn daar slechts een onderdeel van, maar werkomstandigheden, werkdagen/uren, vestigingsplaatsen, hoeveel er geproduceerd wordt en het milieu. Dit zijn allemaal aspecten die de werknemers aangaan, maar er geen directe inspraak in hebben. De belangen van managers/directeurs zijn heel anders dan de belangen van de arbeiders, dus de kans dat het gekozen beleid niet overeenkomt met de wil van de arbeiders is tamelijk groot.

Ik ken ook aan gros mensen die zich totaal niet gehoord voelen ja, die bij grote concerns werken en waarbij hoge piefen echt het onmogelijke eisen in bepaalde processen. Maar vaak lopen die hoge piefen dat zelf weer tegen de lamp gezien zij de verantwoordelijkheid dragen en niet de werknemers.

Die verantwoordelijkheid die managers/directeuren hebben, hebben politici ook en ook zij worden democratisch gekozen. Wat ook een belangrijk element is, is dat bestuurders van bedrijven geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen tegenover hun werknemers of het volk. Dit is iets wat politici wel hebben, omdat men weet dat waar macht is, macht gebruikt wordt om eigen belangen te behartigen. Jammer dat die conclusie over het algemeen nog niet getrokken wordt als het gaat om private bedrijven.

Ik zal mij meer in deze materie moeten verdiepen voordat ik echt een gegrond mening hier over kan geven.

Ik ben ook nog redelijk onwetend in deze kwestie, zeker in de praktische invulling ervan, maar het is zeker de moeite waard om hier eens onderzoek naar te doen.
 

DeletedUser

Guest
Je kunt een bedrijf naar mijn idee niet zomaar vergelijken met een land. In een bedrijf, op dit forum, op school, etc heb je een autoritaire structuur. In een land wordt je geboren, dat is iets waar je geen invloed op kan uitoefenen. Je hebt er niet voor gekozen om in een specifiek land geboren land geboren, omdat het iets is waar je niet noodzakelijkerwijs voor kiest is het noodzakelijk dat je als persoon gedeeltelijk zeggenschap hebt over wat er gebeurt.

Een bedrijf is een ander verhaal. De werkgever betaalt de werknemer en de werknemer levert een tegenprestatie, dat is in principe gewoon een deal die de werkgever met elkaar nemen en als ze het er beide mee eens zijn is dat prima.

Je zegt dus eigenlijk dat het een wel overwogen keuze is die je maakt om te participeren in een bepaalde organisatiestructuur, waardoor het onnodig geacht wordt dat je er invloed op uitoefent. Je hebt immers de keuze om hier niet aan deel te nemen, in tegenstelling tot een land waar je niet die keuze hebt om hieraan te participeren, waardoor het wel nodig geacht wordt dat je er invloed op kunt uitoefenen. Begrijp ik zo wat je precies bedoelt in dit stukje of sla ik volledig de plank mis?

Als dat is wat je bedoelt, kun je zelf denk ik wel redelijk gemakkelijk achterhalen waarom dit argument niet lang stand houdt. Anders wil ik je graag vragen om je punt voor mij te verhelderen.

Daarbij komt dat we met de democratie die in het land bestaat wetgeving kunnen maken die minimale arbeidsomstandigheden eisen. En daarmee wordt uiteraard de macht van de werkgever ook beperkt.

Klopt, die wetgeving erken ik ook, maar het verandert helemaal niets aan de top-down planeconomie structuur. De politieke democratie stelt ons inderdaad in staat om hier verandering in te brengen (daar ben ik ontzettend blij mee), alleen is het wel jammer dat er in de Nederlandse politiek geen gevestigde partij is die zich hier hard voor maakt. Het socialisme dat in Nederland bekend is, bestaat uit partijen die streven naar een grote invloed van de staat om o.a. hogere salarissen uit te keren aan laaggeschoolde arbeiders, maar streeft niet naar een verandering van de top-down structuur.

De bedrijfsleider, of enkele mensen in de top, maken de beslissingen omtrent het beleid van het bedrijf omdat zij daar als het goed is voor bevoegd zijn en daarvoor genoeg economisch inzicht hebben. Dat is geen verkeerd model lijkt mij.

Ik beweer ook niet dat de mannetjes aan de top niet bevoegd zijn en niet voldoende economisch inzicht hebben om de juiste keuzes te maken, maar de keuzes die zij maken bevoordelen doorgaans niet de lage klasse van het bedrijf, maar de hoge klasse. Wellicht een klein bonusje voor een iets hogere omzet in het jaar voor de werknemers, maar echt serieus valt dit niet te nemen. Ik pleit er ook voor dat de meest bevoegde personen het bedrijf leiden, maar dat moet dan wel gebeuren met de belangen van de arbeiders in het hoofd, en niet enkel de belangen van de bestuurders, en de enige manier waarop dit bereikt kan worden, is voor zover ik weet via een democratisch economisch stelsel.
 

DeletedUser67609

Guest
Hahah gekkie, die van jou heb ik al meerdere keren bekeken. Blijft goed.

Hey, ik mis wel wat reacties in dit topic. Dit is toch totaal geen hoogdrempelige discussie of wel?

Die van mij was dezelfde als die van BERT
 

DeletedUser62766

Guest
Het grote verschil lijkt me dat wij met zijn allen het land als eigendom hebben, terwijl een bedrijf vaak in handen is van de directeuren (of aandeelhouders in grotere bedrijven, maar die hebben dan ook wat te zeggen). Waarom zou je, als het in principe niet van jou is, er wel invloed op uit mogen oefenen? Ik ben het met Dirk-janus eens dat werken gewoon een overeenkomst is, en dat dat niet leidt tot invloed binnen een organisatie.
 
Bovenaan