Lesje biologie

Status
Niet open voor verdere reacties.

DeletedUser58575

Guest
Hoofdstuk van vandaag:

De Brulkikker

De brulkikker is een relatief grote soort die een lichaamslengte bereikt van 9 tot 15,2 centimeter, de mannetjes blijven gemiddeld kleiner dan de vrouwtjes. Het grootste exemplaar had een lichaamslengte van 20,3 cm.

De kikker is alleen al aan de grootte te herkennen, maar ook aan de groene rug en meestal witte maar soms roodoranje buik en de oranje ogen met horizontale spleetpupil. De mannetjes zijn te herkennen aan de zeer grote trommelvliezen of tympana, zichtbaar als ronde, zwarte en schijfvormige plekken aan weerszijden van de kop. Bij mannetjes zijn deze twee keer zo groot als het oog, bij vrouwtjes ongeveer even groot. In tegenstelling tot vrijwel alle andere Europese kikkers ontbreken de huidplooien aan weerszijden van de rug, dorsolaterale lijsten genoemd, volledig. Wel loopt een huidplooi (klierlijst) van achter het oog over het trommelvlies naar de basis van de achterpoten.

Het geluid van de brulkikker klinkt zeer hard en wordt wel vergeleken met het loeien van een rund (wrhummm..), daaraan is ook de naam te danken. De kikkervisjes worden tot 15 centimeter lang en zijn bruingroen met kleine donkere vlekjes.

brulkikker.jpg


De voortplanting vindt plaats als de temperaturen stijgen tot 17-21 graden Celsius. De mannetjes omklemmen de vrouwtjes bij de oksels, deze paargreep wordt wel amplexus genoemd. De paarlust is berucht; vele koivissen en karpers legden het loodje nadat ze door de enorme en kennelijk bijziende dieren in een dodelijke paaromhelzing genomen werden. Het aantal eitjes kan oplopen tot 10.000 tot 25.000 stuks, die als grote matten onder het wateroppervlak drijven.

Na ongeveer één tot twee weken komen de 12 tot 15 millimeter lange kikkervisjes tevoorschijn. Het larvestadium duurt twee tot drie jaar, zowel in Noord-Amerika als in Italië. De kikkervisjes bereiken een lengte van 12 tot 14,5 cm, soms groter dan 16 cm. Na de metamorfose echter zijn de kleine kikkertjes drie tot zes centimeter lang. Na twee tot vier jaar zijn ze geslachtsrijp, de brulkikker kan in de natuur zestien jaar oud worden.
 
Reactiescore
31
Een zeer interessante biologieles inderdaad.
Echter, een héél nieuw topic? In de praathoek komt het wat beter van pas, beter licht enzo voor deze zeer verhelderende biologieles.
Slotjee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan