Top & Flop stammen

Reactiescore
300
Volgens mij word jij weg gespeeld dus ik weet niet wie nou de noob is :).
 
Reactiescore
519
Ik zit al 3 dagen in de zon man ;)
Laat je gaan zou ik zeggen
Veel succes met de kapotgeschoten dorpen en de gespeelde wereld:p
Tot de volgende , waar t wel n gelijke strijd zal worden
 
Reactiescore
7.880
Ik zit al 3 dagen in de zon man ;)
Laat je gaan zou ik zeggen
Veel succes met de kapotgeschoten dorpen en de gespeelde wereld:p
Tot de volgende , waar t wel n gelijke strijd zal worden

De strijd was gelijk, in den beginne zelfs dik in het voordeel van Babe. Door wanbeleid en noobs zoals jou verliezen jullie nu. Je bent gewoon een runnertje die wat aan het schreeuwen is, meer kun je namelijk niet.
 

Rob.

Forum Personality 19/20
Reactiescore
5.632
Fight bestaat al een tijdje, wanneer laten ze eens iets zien?
 

DeletedUser80978

Guest
Never forget

Jammer dat elk van bovenstaande accounts die al meer dan 5 incomings heeft gehad en niet in KaKaKa zit al gaan runnen is

Yo het is geen runnen, het is atletiek.

En ik hou mijn spreekbeurt over atletiek. Ik vertel jullie iets over de geschiedenis van atletiek, de onderdelen, de kleding, hardlopen en wedstrijden.

Geschiedenis
Atletiekwedstrijden worden al bijna 3000 jaar georganiseerd. Ze vormden een belangrijk onderdeel van de Olympische Spelen, die vanaf 776 v.Chr. in het oude Griekenland gehouden werden. De Olympische Spelen waren eigenlijk een religieus feest ter ere van de oppergod Zeus. De winnaars op de Spelen kregen een olijfkrans en werden als supersterren onthaald. De stad gaf hun geld en de burgers overlaadden hen met geschenken. De atleten oefenden de sporten naakt uit, zo hadden ze geen hinder van hun kledij. Dames mochten het stadion niet in. Enkele atletieknummers waren: hardlopen, speer- en discuswerpen, verspringen.

Onderdelen
Atletiek bestaat uit: loop-, spring- en werpnummers.
Bij de loopnummers heb je
1. De sprintnummers: 100 en 200m hardlopen
2. De middellange afstanden: tussen 400 en 1.500m
3. De lange afstanden: 5.000m en 10.000m en de marathon van 42 km.4. Je hebt dan ook nog hordelopen waarbij men al lopend over horden moet springen. Ook estafettelopen waar 4 lopers elkaar aflossen en een stok doorgeven. In de winter heb je veldlopen en crossjes, deze zijn vaak door het bos.

De springnummers bestaan uit:
- hoogspringen
- verspringen
- hink-stap-sprong
- polstokspringen.
Bij de werpnummers horen
- discuswerpen
- kogelstoten
- kogelslingeren
- speerwerpen.

Kleding.
Je hebt degelijke schoenen nodig die je in speciaalzaken krijgt. Elke discipline heeft verschillende schoenen. Je hebt zowieso gewone schoenen nodig (laten zien), en voor wedstrijden heb je bij alle onderdelen uitgezonderd kogel en discus, spikes nodig. Dit zijn schoenen met een afgeronde top en onderaan zitten ijzeren pinnen van 3 mm 9 mm of 15 mm(laten zien). Deze kun je vervangen. Elk onderdeel heeft zijn eigen spikes. Ze zijn handig voor extra grip.(laten zien)
Tijdens een training heb je een t-shirt aan en een broekje, dit hangt af van het weer, en je moet iets warms mee nemen om na de training aan te doen zodat je spieren niet afkoelen. Tijdens wedstrijden draag je een clubtenue (laten zien) met je eigen clubkleuren en clublogo.

Training
Je begint de training met 3 à 4 rondjes inlopen, vervolgens een half uur rek en strekoefeningen, waarna je al meestal moe bent, en dan ga je pas echt trainen. en mijn trainer heeft een schema opgezet, waarop staat wat we elke training moeten doen. Ik train mee met een aantal jongens die veel sneller zijn waardoor het schema voor mij wordt aangepast. Ik train nu gemiddeld twee keer per week, maar wanneer ik vakantie heb ga ik vaker nog een keer meer trainen.

Lopen
Mijn favoriete onderdeel is lopen, en mijn favoriete afstanden liggen tussen de 1000m en de 2500m, maar dit verandert nog wel eens omdat ik het nog niet zo lang doe en ik eigenlijk alle afstanden wil uitproberen.

Wedstrijden
Er zijn verschillende wedstrijden voor verschillende onderdelen maar de meeste wedstrijden zijn loopwedstrijden. Ook zijn er vaker meerkampen, deze duren meestal een heel weekend. Naast de gewone wedstrijden heb je ook nog clubkampioenschappen en wedstrijden tegen andere clubs uit je regio.

Een aantal bekende loopwedstrijden en crossjes zijn:
- De Parelloop in Brunssum
- De Stadsloop Heerlen (oude Telematicaloop)
- De Kappellerbosloop
- De Schuttersparkloop wordt ook steeds bekender
- SRL-loop

Dit was mijn spreekbeurt over Atletiek.
 

DeletedUser80978

Guest

Vind dat "Magic" maar hekserij, en nu we het over hekserij hebben

1 Inleiding
AG00411_.gif
Ik doe mijn werkstuk over heksen omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ik wil er graag meer over weten, want ik weet er niet zo veel over en ik hoop dat jullie ervan genieten.

2 Heksen in sprookjes
Als iemand het woord heks zegt denk je meteen aan een lelijk oud vrouwtje met een kromme neus met een puist erop, ze heeft een zwarte kat of kraai in huis en is toverdrank met paddenpoten en gestampte brandnetels aan het brouwen. In sprookjes ziet een heks er meestal wel zo uit, maar zoals de mensen vroeger dachten niet. Zie volgend hoofdstuk. Heksen in de meeste sprookjes zijn zwarte heksen, dat zijn slechte heksen, zoals in Sneeuwwitje en de zeven dwergen en in Doornroosje. Er zijn ook witte heksen, dat zijn de goede heksen, maar die komen meestal niet voor in sprookjes, omdat heksen het spannend maken omdat ze kunnen toveren.

3 De kenmerken van een heks
heks4.jpg

Ze dachten dat er duidelijke bewijzen waren als iemand een heks was. Zo had een heks geen nagels aan haar vingers of juist het tegenovergestelde dat ze een soort klauwen had mee lange nagels enz. en droeg daarom altijd handschoenen, zelfs in de zomer. (in beide gevallen) Ook is een heks zo kaal als een ei en draagt ze een pruik dat net echt haar lijkt. In die tijd (1400/1600) waren pruiken heel ruw aan de onderkant (nu nog steeds maar niet zo erg) en kreeg men pruikuitslag. Dan krijg je allemaal builtjes en pukkels op je huid. Ook kan je heksen herkennen aan het zogenaamde duivelsteken, dat kon een moedervlek zijn maar ook een puist, wrat of litteken, ze hebben dus geen kromme neus zoals in sprookjes. Het kan zelfs een prachtige vrouw zijn. Meestal is een heks een vrouw maar het kan ook een man zijn, (maar dat komt meestal niet voor) beter bekent als tovenaar.

4 De duivel
heks1.jpg

Er werd gezegd dat een heks macht had gekregen van de Duivel. De duivel verscheen alleen als een zwart geklede man of als een man met een kop van een bok en drakenvleugels op zijn rug. Zie plaatje. De Duivel verscheen alleen in het openbaar voor de heksen als er een heksensabbat was. Een heksensabbat is een nachtelijke bijeenkomst met de Duivel. Er werd muziek gemaakt op kattenvellen en er werd bloed gedronken. Er werd ook gezegd dat men zich geheel insmeerde met toverzalf om te kunnen vliegen en dan een rondje om de openplek of kerkhof vloog op hun bezem of bok. (daar werd ook op gevlogen)

5 Bewijzen
heksenwaag.gif
Als je wou bewijzen dat je geen heks was kon je je laten wegen op de heksenwaag. Een bekende waag staat in Oudewater. (www.heksenwaag.nl).Als je te licht was of niets woog was je een heks, omdat ze dachten dat een heks niks woog omdat ze konden vliegen, en werd je op de brandstapel gegooid, maar dat is daardoor niet gebeurd. Ook had je nog de waterproef, dan werd je linkerduim aan je rechterteen gebonden en je rechterduim aan je linkerteen gebonden en werd je in het water gegooid.bleef je drijven was je een heks, omdat die bijna niks wogen, en zonk ze naar de bodem was ze onschuldig maar dan was ze helaas al verdronken. Verder was er nog de zogenaamde vuurproef, dan werden er doeken vol met olie in je neus en oren gestopt en in brand gestoken. Als je niet bekende dat je en heks was werden er heten kolen onder je voeten en oksels gestopt. De vuurproef is een tortuur of anders gezegd dat de rechters de verdachte dwongen om te zeggen dat ze een heks waren.

6 De Heksenhamer
De Heksenhamer is een boek dat geschreven is door de 2 monniken Heinrich Kramer en Jacop Sprenger in 1486. De oorspronkelijke naam van het boek is: Malleus maleficarum. Het is een boek tegen heksen en het eerste gedrukte boek over demonologie, dat is de wetenschap die zich bezig houd met het opsporen van het werk van de duivel. In de heksenhamer stond precies in wat heksen waren, en hoe je ze kon herkennen, ook schreven ze wat heksen deden, bijv:

 • ٠ ze stuurden hagel, regen en onweer
 • ٠ ze maakten mensen en dieren onvruchtbaar
 • ٠ ze gaven kinderen die ze ontvoerden aan de duivel of maakten ze dood
 • ٠ ze gooiden kinderen die bij hun ouders vandaan liepen ongezien in het water
 • ٠ ze maakten bereden paarden schichtig/aan het schrikken
 • ٠ ze kunnen zich door de lucht van de ene naar de andere plaats bewegen
 • ٠ ze kunnen rechters betoveren zodat die hun niet bestraffen
 • ٠ ze kunnen zichzelf laten zwijgen tijdens martelingen
 • ٠ ze kunnen hand en hart van degene die hen gevangen wil laten nemen laten beven
 • ٠ ze maken openbaar wat voor anderen verborgen is
 • ٠ ze voorspellen, met hulp van de duivel, de toekomst
 • ٠ ze kunnen dingen zien die verderop gebeuren
 • ٠ ze kunnen iemand verliefd doen worden
 • ٠ ze kunnen miskramen veroorzaken
 • ٠ ze geven hun eigen kinderen ook aan de duivel
 • ٠ ze kunnen naar wens bepaalde mensen en dieren door de bliksem doden
 • ٠ ze kunnen mensen en dieren kwaad doen zonder ze aan te raken. Ook stond er in hoe je ze kon vangen en bestraffen.
7 De heksenjacht
heks2.jpg
Dit vreselijke boek maakte een vreselijke indruk. Overal in de West-Europese landen werd het boek wel miljoenen keren gedrukt, want nu had men een goede handleiding om de heksen eens flink aan te pakken. Overal werden rechtbanken opgericht, ook door de kerk. Niet alleen de Rooms-katholieken maar ook de protestanten deden eraan mee. De heksenjacht was begonnen, ook in Nederland. De rechters hadden het er maar druk mee want men kon zonder bewijs iemand beschuldigen van hekserij, de schuldige moest zelf maar zien te bewijzen of ze schuldig waren.

heks3.jpg

Ze geloofden de meest dwaze verhalen, niemand was veilig. De vervolgers ( de rechters) lieten zich ook gaan door hebzucht daarom waren vaak rijke oude vrouwen het slachtoffer, het geld werd bij hun achter gelaten. Maar later waren ook jonge en arme vrouwen het slachtoffer en later ook kinderen. Overal in Europa branden de brandstapels (zie plaatje), tussen 1400 en 1600 hebben honderdduizenden mensen het leven verloren.

8 Het geloof in heksen
Maar waarom geloofden de mensen nou in heksen? Nou dat komt omdat er in die tijd, de middeleeuwen, vele rampen gebeurden, mislukte oogsten, de pest, een grote armoede en plunderende soldaten en roversbenden maakten de stad onveilig, kortom het was gewoon een en al een ramp!!!

Er was maar een verklaring voor deze rampen, de duivel moest er achter zitten. hij was slim genoeg om zich niet te laten zien dus maakte hij gebruik van vrouwen, omdat die volgens een beroemde pater uit Italië een gretig dier, een praatzieke tong, een roddelaarster, aanstichter van haat en een bekoorlijke pest waren. Sommige dachten dat ze niet deugden en minder slim waren als de man, het was dus een makkelijke prooi voor de duivel.

AG00411_.gif
Heksen waren Christenen die een verbond hadden gesloten met de duivel. Ze moesten voor de duivel verschijnen en hun geloof in god en de maagd Maria opgeven. Ze moesten een eed van trouw aan de duivel afleggen, dan moesten ze een zalf met beenderen van pasgedoopte kinderen maken. In ruil daarvoor kregen ze de macht om te toveren. Toch waren er een heleboel tegenstanders die tegen het doden van onschuldige mensen waren. Men vroeg zich af of heksen werkelijk wel zo gevaarlijk waren, als ze zoveel macht van de duivel hadden gekregen, waarom waren ze dan niet rijk en machtig? De gevangen genomen heksen waren bijna altijd arm. Mensen waren bang dat heksen konden toveren, maar als dat zo is… waren toverende ze zich niet uit de gevangenis?

Dit was mijn spreekbeurt over hekserij, zijn er nog vragen?
 

Rob.

Forum Personality 19/20
Reactiescore
5.632
Whipped top
 

DeletedUser80978

Guest
Ik wil een spreekbeurt over robben

BIj robben kun je denken aan het robbeneiland, Nelson mandela werd hier gevangen gehouden.

Mijn spreekbeurt gaat over Nelson Mandela

Melson Mandela was een Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidstrijder en politicus. Zo was Nelson Mandela onder andere de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In deze spreekbeurt lees je meer over deze wereldberoemde man. Zo kom je te weten hoe het leven van Nelson Mandela was, wat Nelson Mandela heeft gedaan en hoe Nelson Mandela in de gevangenis is beland voor zijn acties.

Het leven van Nelson Mandela
Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in Qunu, met de volledige naam Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla is een stamnaam en betekent onrustzaaier. De vader van Nelson Mandela was een belangrijke man bij de Xhosa, een klein volk in Zuid-Afrika. Omdat de vader van Nelson Mandela zo rijk was, mocht hij meerdere vrouwen hebben. Dit was in deze tijd en in dit gebied erg normaal. Zo is Nelson de zoon van de derde vrouw van zijn vader. Toen Nelson klaar was met de middelbare school, ging hij naar een universiteit in Fort Hare. Hier studeerde hij om advocaat te worden. Hij wilde graag advocaat worden omdat hij het idee had dat het er niet eerlijk aan toe ging in Zuid-Afrika. Zo zag Nelson dat blanke mensen altijd de baas waren over zwarte mensen en dat zwarte mensen minder rechten hadden dan blanke mensen. Maar omdat Nelson de leiding had over een studentenstaking, werd hij van school gestuurd. Pas vele jaren later, toen Nelson in een krottenwijk woonde en Walter Sisulu ontmoette, is hij weer verder gegaan met studeren omdat Walter hem dit aanraadde. Vervolgens heeft Nelson een baan gekregen bij een advocatenkantoor, weer via Walter Sisulu. Ook werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres. Meer over het Afrikaans Nationaal Congres, lees je in te tekst onder het kopje ’Het Afrikaans Nationaal Congres’.

De Apartheid: wat is dat?
Nelson had al jaren het idee dat het er niet eerlijk aan toe ging in Zuid-Afrika. En dit klopte, want in 1948 won de Nationale Partij de verkiezingen en voerde de leiders van de Nationale Partij een nieuwe regel door met de naam de Apartheid. Volgens deze nieuwe regel moesten zwarte en blanken burgers gescheiden van elkaar leven. Iedereen die zich tegen deze nieuwe regel verzette, werd opgepakt.

Het Afrikaans Nationaal Congres
ANC.jpg
Toen de Apartheid werd ingevoerd, was Nelson lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Deze groep mensen had zich al jaren op een vreedzame manier ingezet tegen de oneerlijkheid in Zuid-Afrika, maar dit leverde niets op. Zo streden Nelson en de andere leden van het ANC voor stemrecht voor zwarte inwoners van de Kaapkolonie, maar mochten de zwarte inwoners uiteindelijk alleen op drie blanke vertegenwoordigers stemmen. Toen de ANC dit hoorde, werd de Jeugdliga opgericht om meer rechten te krijgen. Dit was in 1947. De ANC bleef jarenlang doorgaan met het krijgen van meer rechten. Dit deden de leden niet door geweld te gebruiken, maar door veel te praten. Helaas lukte dit niet, waardoor de ANC steeds meer leden kreeg. In 1952 had de ANC al meer dan honderdduizend leden en was Nelson Mandela één van de leiders van het ANC. Maar toen werd Nelson Mandela opgepakt door de politie. De politie dwong hem uit het ANC te gaan en Nelson Mandela mocht Johannesburg niet meer verlaten. Zo kon de politie hem in de gaten blijven houden.

Nelson Mandela in de gevangenis
Nelson_mandela_gevangenis.jpg
Hoewel Nelson Mandela niet meer bij het ANC mocht en ook Johannesburg niet mocht verlaten, hield dit hem niet tegen om door te gaan met zijn strijd. Inmiddels was het verzet tegen de Apartheid steeds erger geworden, maar was er nog steeds niets veranderd. Het ging allemaal mis op 21 maart 1960. Op deze dag doodde de politie 69 mensen, door op een grote menigte te schieten. Toen dit gebeurde, besloot Nelson Mandela stiekem toch voor het ANC te werken en stiekem toch door heel Zuid-Afrika te reizen om de zwarte bevolking toe te spreken. De politie wist al die tijd niet waar Nelson Mandela was, tot iemand in 1962 zijn verblijfplaats verraadde. In 1964 werd Nelson Mandela beschuldigd voor hoogverraad en werd hij beschuldigd voor het opzetten van een terroristische organisatie. Voor deze overtredingen kreeg Nelson Mandela een levenslange gevangenisstraf. Pas na 27 jaar, op 11 februari 1990, werd Nelson Mandela vrijgelaten uit de gevangenis.

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika
Enkele jaren na het vrijlaten van Nelson Mandela, kwam hij met zijn partij het ANC aan de macht in Zuid-Afrika tijdens de vrije verkiezingen. Zo werd Nelson Mandela op 10 mei 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Nelson Mandela is president geweest van 1994 tot 1999. Op 5 december 2013 is Nelson Mandela overleden.

Nelson-Mandela-president.jpg


Zijn er nog vragen?
 
Bovenaan