Buitenlandse verkiezingen

DeletedUser79054

Guest
Ze noemen het maar 'The New Keynesian Model' om te kunnen zeggen dat ze ergens in het midden zitten. In tijden van crisis + erna gaat men Keynes toepassen, en tijden waar het goed gaat past men De Klassieken toe.
Het is 1 pot vuiligheid, die centrale banken (ECB/The Fed). Met hun renteveranderingen en lenen zonder interest (!) ga je inderdaad de economie stimuleren, maar je gaat er ook het economisch evenwicht mee verstoren, waardoor de volgende crisis alweer klaarstaat.
Europa probeert wel, maar verliest steeds meer macht op economisch vlak, en dus op politiek vlak.
Ik zie de euro nog steeds als een muur, en geen sleutel die deuren kan openen.
 

DeletedUser73016

Guest
Ik vind het vooral erg dat economie primeert op sociale welvaart en vooral ecologie (milieu & klimaat). Economie is een artificieel iets, the climate is the real thing.

Ik ken toegegeven niet veel over economie, maar ik weet wel dat er te veel aandacht aan besteedt wordt daaraan en de mee gepaard gaande macht.
 

DeletedUser65921

Guest
Tjah, het is nu eenmaal eigen aan de mens (vooral makkelijker dan) om op korte termijn en eigenbelang (--> hun portefeuille) te denken in plaats van in het grote belang en op lange termijn.

Het is een beetje desillusioneel om te hopen dat daar opeens verandering in komt vrees ik. En al zeker bij de machthebbers, want het is duidelijk dat er niemand kan weerstaan aan de verleiding het te gaan misbruiken.
 

DeletedUser7072

Guest
Je hoeft mij dat niet te vertellen.

Kapitalisme zal ooit instorten. Maar blijf vooral in het sprookje van eeuwige groei geloven.

Het zal inderdaad jammer genoeg instorten. Maar in theorie is eeuwige groei mogelijk. Het is door het toedoen van de ECB/The Fed en hun regeltjes dat het kapitalisme zal vallen.

Maar dan kom je tot de discussie van Keynes vs De Klassieken. En geloof me, die is nog veel moeilijker te voeren.

Heeft niemand anders hier iets aan toe te voegen btw? Het is wat saai zo.

Eeuwige economische groei is onmogelijk, maar de groei kan wel nog lang doorgaan. De hoeveelheid middelen op aarde is eindig, en we ontwikkelen wel technieken waarmee je meer uit kan halen met dezelfde middelen maar ook dat zal ooit een maximale efficiëntie bereiken. Ik zou zeggen de groei is mogelijk tot we uiteindelijk buiten de aarde gaan kijken, planeten in het zonnestelsel gaan koloniseren en daarna nog verder gaan. De potentie voor groei is dus enorm, zolang de groei op korte termijn maar niet dermate negatieve bij effecten heeft dat ze binnen een paar decennia tot teruggang leiden(zoals klimaatverandering).

Maar verder ben ik absoluut voorstander van economische groei, we kunnen niet eeuwig groeien maar we kunnen wel proberen het maximale te bereiken ;)
 

DeletedUser73016

Guest
Economische groei, ja. Maar niet ten koste van sociale welvaart en al zeker niet van milieu & klimaat. En bij die economische groei, aandacht voor lokale bedrijven en ondernemingen (aka de kleine zelfstandige), en niet de grote multinationals die met één vingerknip 1500 mensen op straat kunnen gooien zoals Carrefour onlangs.

Nu, zoals je zegt... kapitalisme heeft zijn kans gehad, en mensen zullen het systeem blijven misbruiken uit eigen belang. Dus ik wil graag een ander systeem. Het zal ook moeten, want we gaan niet anders kunnen.
 

DeletedUser7072

Guest
Ik weet niet wat voor ander systeem je in gedachten hebt. Communisme is geprobeerd in de vorige eeuw en dat eindigde rampzalig in de meeste landen. Het pure kapitalisme van de 19de eeuw heeft wel veel economische groei gebracht(industriele revolutie), maar de leefomstandigheden waren toen bar slecht. Dus je wilt dan denk ik iets anders dan een van deze vormen? We hebben nu kapitalisme met een rem, iig in NL, aangezien er dingen zijn als minimumloon, ontslagrecht, etc. Ik denk dat dit ook ongeveer het systeem is dat we nodig hebben, kapitalisme in de basis maar wel met wat aanpassingen om de negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken.

Als het om milieu gaat bvb, een systeem waarin bedrijven ook kosten maken die proportioneel zijn aan de vervuiling die ze veroorzaken. Dat soort maatregelen, maar wat mij betreft blijft de basis wel kapitalistisch.
 

DeletedUser73016

Guest
Het communisme van de vorige eeuw is geen communisme of althans niet de vorm die ik predik.
Het communisme heeft niet gefaald in Cuba.
Het communisme zou niet gefaald hebben mocht er geen anticommunisme bestaan, mocht het machtigste land er geen kruistocht op na houden tegen communisme.
Het communistisch systeem van eind jaren '80 in de USSR valt nog altijd in eender welke situatie te prefereren boven niet alleen het Rusland van vandaag maar ook het Rusland van de jaren '90.
De USSR viel op ethisch vlak te prefereren boven de Verenigde Staten na de Stalinjaren.
Het communisme is vandaag de dag het enige alternatief tegen kapitalisme, tegen neoliberalisme en die een ecovriendelijk en duurzaam beleid ondersteund waarbij de focus ligt op duurzaamheid.

__________

De rem op kapitalisme is al sinds de jaren '70 en '80 langzaam minder en minder ingedrukt, terwijl men nu voluit voor het neoliberalisme kiest met dank in eerste instantie de generatie Thatcher / Reagan, in tweede instantie Schroder, Bush en Blair en in derde instantie Macron en Merkel. Ook de sociaaldemocratische partijen hebben hun principes en hun roots verlaten, en zijn nu pseudoliberale partijen geworden waarmee ik mij niet kan en wil identificeren. "Wij doen alles om aan de macht te komen en maar een deel v/d pot mee te graaien". Samisocial, Tom Meeuws en Publifin bewijzen dat wel. En spottend worden ze wel kaviaarsocialisten genoemd. Ik kies voor een echt links verhaal, opgebouwd rond hoop en optimisme, waarin we ons inzetten voor een positief project en rond de real issues v/d dag en die aanpakken (en niet van vluchtelingen en sossen overal de zondebok maken) zoals Groen en PVDA doen.

Zolang we de weg van de Verenigde Staten volgen, dan zal Europa zich op een niet te prefereren asociale neoliberale weg bevinden, waar klimaat en sociale rechten gedesintegreerd worden en op het spel staan. Politiek die enkel en alleen goed is voor the very few. En niet voor the many. Ik wil er zijn voor the many.

Als het om milieu gaat bvb, een systeem waarin bedrijven ook kosten maken die proportioneel zijn aan de vervuiling die ze veroorzaken. Dat soort maatregelen, maar wat mij betreft blijft de basis wel kapitalistisch.

Gebeurt niet... Het enige wat ze krijgen is belastingsvoordelen en reducties, waar er uiteindelijk niets in de plaats voor komt, en terwijl het niet nodig is, want de werkloosheid ligt laag. En ondanks dit alles kregen we onlangs toch te horen dat 1200 jobs bij Carrefour op het spel staan.

Bedrijven hebben al twintig a dertig jaar de kans om hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat, maar van hen komt geen initiatief. De zware last ligt bij de burgers, zoals de onwettige Turteltaks hier onlangs bewezen hebben. Bedrijven dragen niets bij aan het klimaat. De maatregelen die genomen worden zijn niet streng genoeg. Maar ik volg hierin de theorie van John Bellamy Foster en Naomi Klein.

John Bellamy Foster (Monthly Review): “Het kapitalisme kan nooit groen zijn”
 
Laatst bewerkt door een moderator:

DeletedUser65921

Guest
Er zijn echt wel bedrijven die heel wat bijdragen aan het klimaat hoor.
Uitzonderingen, maar er zijn er.
Kijk naar een Umicore bijvoorbeeld. Of een BASF die op een enorme plant in Antwerpen ongeveer 0 energie gebruikt.
 

DeletedUser7072

Guest
Het communisme van de vorige eeuw is geen communisme of althans niet de vorm die ik predik.

Dat is makkelijk, en dat is ook wat elke communistische leider zei over 'zijn vorm' van communisme. Nee het zou niet worden zoals de eerdere landen die zogenaamd communistisch waren, toch werd het wel zo.

Het communisme heeft niet gefaald in Cuba.

Ik kan me herinneren dat die sympathie hadden met communisme Venezuela een tijdje geleden de hemel in prezen als een goed tegenvoorbeeld van een communistisch land dat prima functioneert. Dat hoor je nu niet meer, en een groot deel van hun welvaart en positie was te danken aan de olievoorraden die ze hadden en de indertijd hoge olie prijzen. Het is altijd grappig dat er op deze manier 1 stokpaardje uitgepikt wordt dat het nog relatief goed gedaan heeft, zeker als dat stokpaardje na een tijdje ook weer blijkt te falen.

Het communisme zou niet gefaald hebben mocht er geen anticommunisme bestaan, mocht het machtigste land er geen kruistocht op na houden tegen communisme.

Je zegt nu dat het communisme vooral gefaald heeft vanwege het beleid dat de VS tijdens de koude oorlog had. Maar dat verklaart natuurlijk niet de rampzalige hongersnoden in de Sovjet unie voor WOII toen communisme als zodanig niet op de radar van de VS stond, en de hongersnoden in bvb China. Het land waar de VS het hardst ingreep en het hardst zijn best deed om communisme tegen te houden(Vietnam) is ironisch gezien zelfs een van de landen die nog relatief succesvol is geweest vergeleken met andere communistische landen.

Ik denk niet dat het primair aan de VS lag dat het communisme gefaald heeft. En waarom is de VS het machtigste land te wereld, en heeft de Sovjet unie zelf niet die status gekregen? De SU was enorm, ze hadden veel grondstoffen en aardig wat inwoners. Waarom konden ze dan niet een even grote economie ontwikkelen als wat de VS had? Het verschil in economische grootte nam alleen maar toe, en je ziet zelf ook dat Oost Europa veel minder ver ontwikkeld is vergeleken met West Europa en in Noord en Zuid Korea is dat verschil nog groter. Als dit systeem zo goed is, waarom heeft het dan niet tot een sterkere geopolitieke positie geleid en zelfs de VS ingehaald?

Het communistisch systeem van eind jaren '80 in de USSR valt nog altijd in eender welke situatie te prefereren boven niet alleen het Rusland van vandaag maar ook het Rusland van de jaren '90.
De USSR viel op ethisch vlak te prefereren boven de Verenigde Staten na de Stalinjaren.
Het communisme is vandaag de dag het enige alternatief tegen kapitalisme, tegen neoliberalisme en die een ecovriendelijk en duurzaam beleid ondersteund waarbij de focus ligt op duurzaamheid.

Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Eind jaren '80 viel de USSR al bijna uit elkaar dus dat is sws een rare sample, en hoe de Sovjet unie na Stalin precies functioneerde vergeleken met het huidige Rusland, daar durf ik ook mijn vingers niet aan te branden. Een andere alternative history vraag die je je kan stellen is wat de economische positie van Rusland en bvb andere Oostblok landen zou zijn als ze geen communistisch systeem hadden gehad. Zou het welvaartsverschil tussen Oost en West dan ook kleiner zijn geweest? Ik denk van wel, maar ik ben wel benieuwd naar jou analyse hierover.

De rem op kapitalisme is al sinds de jaren '70 en '80 langzaam minder en minder ingedrukt, terwijl men nu voluit voor het neoliberalisme kiest met dank in eerste instantie de generatie Thatcher / Reagan, in tweede instantie Schroder, Bush en Blair en in derde instantie Macron en Merkel. Ook de sociaaldemocratische partijen hebben hun principes en hun roots verlaten, en zijn nu pseudoliberale partijen geworden waarmee ik mij niet kan en wil identificeren. "Wij doen alles om aan de macht te komen en maar een deel v/d pot mee te graaien". Samisocial, Tom Meeuws en Publifin bewijzen dat wel. En spottend worden ze wel kaviaarsocialisten genoemd. Ik kies voor een echt links verhaal, opgebouwd rond hoop en optimisme, waarin we ons inzetten voor een positief project en rond de real issues v/d dag en die aanpakken (en niet van vluchtelingen en sossen overal de zondebok maken) zoals Groen en PVDA doen.

In de VS zit men inderdaad een stuk dichter bij een puur kapitalistisch systeem dan hier in Europa, er is een veel kleiner sociaal vangnet en de overheid bemoeit zich ook minder met de markt. Met de sociaal democraten heb ik sowieso niks, maar met die kleine radicaal linkse partijtjes al helemaal niet. Ik zie niet in hoe hun beleid onze samenleving zou verbeteren.

Zolang we de weg van de Verenigde Staten volgen, dan zal Europa zich op een niet te prefereren asociale neoliberale weg bevinden, waar klimaat en sociale rechten gedesintegreerd worden en op het spel staan. Politiek die enkel en alleen goed is voor the very few. En niet voor the many. Ik wil er zijn voor the many.

Europa volgt nu niet de VS. Op sommige punten doen we het hier zeker beter dan in de VS, denk dat je als kwetsbare persoon liever in NL leeft dan in de VS. Maar over het algemeen is kapitalisme niet enkel en alleen goed voor the very few. In een kapitalistisch systeem heb je in elke sector een soort Darwinistische race waarin de partijen die de beste producten/diensten leveren tegen een redelijke prijs overleven en andere failliet gaan(dus sterven). Ik denk dat kapitalisme zorgt voor de meeste absolute economische groei. Armen en middenklassers profiteren hier ook van, als de economie groeit groeit inderdaad het aantal superrijken en hun vermogen, maar als deze mensen hun geld besteden zwengelen ze ook productie en dienstensectoren aan wat de werknemers daar ten goede komt, die op hun beurt weer meer te besteden hebben en zo weer de welvaart van mensen uit andere sectoren kunnen vergroten, etc. Maar het heeft natuurlijk ook nadelen.

3 nadelen kan ik alvast noemen:

- Monopolies en kartels: Het succes van kapitalisme is gebaseerd op het principe dat er in elke sector concurrentie is, als je bedrijf belabberd werk levert dan zijn er andere bedrijven die wat beters te bieden hebben en zink je vanzelf. Dit principe ligt aan de basis van het succes van kapitalisme, het natuurlijke proces wat uiteindelijk leid tot bijna maximale efficientie en de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Dit wordt echter compleet teniet gedaan als enkel 1 groot bedrijf een hele markt domineert en genoeg kapitaal heeft om alle starters eruit te knikkeren door de prijs simpelweg zo laag te maken dat ze kansloos zijn, en dan na hun failliet weer op oude voet door kunnen gaan. Hetzelfde geldt voor kartels van een paar grote bedrijven die samen de hele markt beheren en onder 1 hoedje spelen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met communisme, daar heeft de overheid een monopolie en zie je dezelfde nadelen optreden.

- Gebrek aan sociaal vangnet en potentieel extreem lage lonen: Prijzen van producten worden bepaald door vraag & aanbod. De lonen voor arbeid in principe ook, er is een bepaalde hoeveelheid vraag naar een bepaalde verzameling werknemers en er is een bepaald aanbod aan mensen die de skills en motivatie hebben om dat werk te doen. Je zou dus kunnen zeggen dat de lonen een functie zijn van die vraag en aanbod waarbij de prijs altijd precies op het punt zit waarbij vraag en aanbod gelijk zijn aan elkaar. Dus opzich is dit best een efficient systeem. In sommige gevallen zijn er echter zo extreem veel mensen die bepaald werk kunnen doen dat bedrijven het zich kunnen permitteren om er zeer weinig voor te betalen(als jij het niet wilt heb ik zo een ander), de lonen kunnen dus onder een zeker bedrag komen en zo laag worden dat je kan zeggen dat dit niet meer menswaardig is. Om dit te voorkomen kun je een minimumloon verplicht stellen, het nadeel daarvan is echter weer dat dit tot een groot verschil in vraag en aanbod kan leiden en dus werkloosheid zal veroorzaken. Ook gehandicapten en anderen die niet mee kunnen komen zijn in een puur kapitalistisch systeem aan de natuur overgeleverd, er zullen vast NGO's ontstaan waar mensen dan geld kunnen storten om hen te helpen, maar dit bied natuurlijk niet de zekerheid die zorg wat door de overheid betaald wordt geeft.

- Klimaat en andere lange termijn gevolgen: Activiteiten van bedrijven kunnen ernstige gevolgen hebben voor de lange termijn. Als deze nadelige gevolgen zich in 1 of 2 jaar al laten zien zal het bedrijf daar zijn beleid op aanpassen omdat ze zichzelf niet in de vingers willen snijden, maar als die activiteiten pas na een paar decennia significante negatieve gevolgen hebben is er ook geen impuls om het beleid te veranderen. Bedrijven gaan voor winstmaximalisatie op relatief korte termijn, dat betekent soms dat roofbouw voordeliger is dan een duurzamer beleid wat op korte termijn juist tot duurdere producten en diensten leid en dus slecht is voor de korte termijn. In dit verband speelt concurrentie juist een negatieve rol, want de bedrijven die minder op het millieu letten kunnen dus ook makkelijker hun hoofd boven water houden, terwijl bedrijven die wel rekening houden met lange termijn gevolgen hun bestaan bedreigd zien worden of gedwongen worden zich enkel te beperken tot een elite niche markt van milleu bewuste consumenten die bereid zijn meer te betalen voor het goede doel. De consument speelt hier dus ook een belangrijke rol in, als jij alles goedkoop wil hebben draag je dus ook zelf bij aan het instand houden van deze dynamiek.

Dusja kapitalisme is goed maar hierboven noem ik 3 gaten(die denk ik de grootste zijn) waar je dus iets voor moet vinden als overheid.

Gebeurt niet... Het enige wat ze krijgen is belastingsvoordelen en reducties, waar er uiteindelijk niets in de plaats voor komt, en terwijl het niet nodig is, want de werkloosheid ligt laag. En ondanks dit alles kregen we onlangs toch te horen dat 1200 jobs bij Carrefour op het spel staan.

Blijkbaar heeft de directie een bepaalde analyse gemaakt. Die 1200 jobs kosten een x bedrag per maand. Door ze te schrappen en de boel anders in te delen is het bedrijf blijkbaar per maand minder kwijt. Of ze concluderen dat enkele afdelingen verliesgevend zijn, en trekken de stekker er daar uit(ondanks dat alle afdelingen bij elkaar wel winstgevend zijn). Hoe dan ook zijn ze dus tot de conclusie gekomen dat ze meer winst kunnen maken als ze die banen schrappen. Opzich kan ik hen dan geen ongelijk geven, er is een legitieme financiele impuls hier. Jij betaalt iemand per maand, in ruil daarvoor levert die persoon arbeid. Jij kiest ervoor om te stoppen met het betalen van die persoon, maar die persoon zal dan ook geen arbeid meer voor je leveren. Dat klinkt fair, en op deze manier evolueert de arbeidsmarkt zich ook steeds op een efficiente manier.

Ik ben tegen het idee van banen houden puur om werkloosheid te voorkomen, je moet willen dat mensen nuttig werk leveren waar ook genoeg vraag naar is om het rendabel te houden. De postbode(nee, niet de tiener met een bijbaantje), de melkboer, de mijnwerker(Limburg) en de koetsier zijn allemaal hun baan kwijtgeraakt en dat heeft op korte termijn negatieve persoonlijke consequenties gehad voor die personen. Maar op de lange termijn heeft het juist geleid tot een efficientere indeling van de samenleving waarbij nieuwe technologieeen en inzichten benut zijn die bovendien weer tot nieuwe banen geleid hebben! Als je teveel vast houd aan dit soort baantjes en het te moeilijk wordt mensen te ontslaan dan beperk je dus de progressie van de samenleving op de langere termijn.

Bedrijven hebben al twintig a dertig jaar de kans om hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat, maar van hen komt geen initiatief. De zware last ligt bij de burgers, zoals de onwettige Turteltaks hier onlangs bewezen hebben. Bedrijven dragen niets bij aan het klimaat. De maatregelen die genomen worden zijn niet streng genoeg. Maar ik volg hierin de theorie van John Bellamy Foster en Naomi Klein.

John Bellamy Foster (Monthly Review): “Het kapitalisme kan nooit groen zijn”

Bedrijven kiezen in hun natuurlijke vorm(zonder overheidsinterventie) voor winstmaximalisatie op korte termijn, heel simpel. Als de olie prijs dusdanig hoog wordt dat bepaalde groene alternatieven ineens goedkoper worden, reken maar dat bedrijven dan massaal groen gaan worden. Het is dus in feite heel simpel, als je meer winst kan halen door juist te investeren in groene energie en hier gebruik van te maken dan zal het kapitalisme tot meer groene energie leiden dan een overheidsproject of een groep activisten ooit kan bewerkstelligen. Als bedrijven hun winst op korte termijn echter kunnen maximaliseren door door te gaan met het slopen van de planeet dan gaan ze door met het slopen van de planeet.

Heel simpel eigenlijk, kapitalisme is niet inherent slecht, het stimuleert enkel beleid dat zeker het meest efficient is op korte termijn.
 

DeletedUser73016

Guest
Dat is makkelijk, en dat is ook wat elke communistische leider zei over 'zijn vorm' van communisme. Nee het zou niet worden zoals de eerdere landen die zogenaamd communistisch waren, toch werd het wel zo.

Er is geen enkel westers land dat socialisme of communisme uitgeprobeerd heeft. Communisme werd vaak uitgeprobeerd in landen met geen democratische traditie, mogelijk deels als tegenreactie op het gebrek aan democratie, want via het communisme werd de toenmalige elite in die landen verworpen. In veel landen is het vanaf dag één al duidelijk geweest dat het socialisme er niet veel zou brengen, al ben ik niet in die tijdsgeest geboren natuurlijk. Maar ik denk dat de campagnes die PVDA en Europese linkse partijen en figuren zoals Corbyn, Melenchon, Power to the People, Podemos en dergelijke van een heel andere aard zijn dan de campagnes die je ziet in niet-Europese landen door communistische partijen.

Ik kan me herinneren dat die sympathie hadden met communisme Venezuela een tijdje geleden de hemel in prezen als een goed tegenvoorbeeld van een communistisch land dat prima functioneert. Dat hoor je nu niet meer, en een groot deel van hun welvaart en positie was te danken aan de olievoorraden die ze hadden en de indertijd hoge olie prijzen. Het is altijd grappig dat er op deze manier 1 stokpaardje uitgepikt wordt dat het nog relatief goed gedaan heeft, zeker als dat stokpaardje na een tijdje ook weer blijkt te falen.

Venezuela is geen communistisch land, maar een socialistisch land. Verder wordt de macht daar inderdaad op dit moment effectief misbruikt. Maar rechts steunt verder ook landen waarbij je je vragen kan stellen zoals Soedan, Israel en Saoedi-Arabië. Ik vind Venezuela niet relevant voor onze politiek. Het grote probleem in Venezuela is de olieprijs. En wanneer een land voor 50% afhankelijk is van olie, dan zal je dat inderdaad gaan voelen wanneer de olieprijs zakt of zelfs crasht. De oppositie heeft verder ook bloed in hun handen, en de oppositie die zij voeren is ook erg zwak, intimiderend en autoritair. In de jaren '90 hadden ze een weliswaar kleinere crisis die ook door de olieprijs werd veroorzaakt, waar rechts geen antwoord op kon vinden en dat toen het socialistische beleid dat we nu te zien krijgen als tegenreactie teweeg bracht. Links kwam er in de eerste plaats door een zelfde soort crisis als hetgeen we nu hebben. Volgens mij is het probleem waarmee Venezuela mee te kampen heeft een probleem dat de politieke grenzen overschrijdt, en waarbij het niet relevant is of links of rechts aan de macht is. Venezuela is gewoon als land te afhankelijk van de olieprijzen. Dat je je daar dan vervolgens niet op anticipeert is inderdaad wanbeleid. Maar op alles besparen behalve de rijke klasses in een arm land of steeds armer wordend land is dat ook. Wat wel duidelijk is, is dat Maduro wel op de macht belust is, en er alles aan doet om de macht te behouden. Hij ziet zijn land uit elkaar vallen, en dan probeer je natuurlijk vast te houden aan hetgeen je nog hebt, dus Venezuela is helaas aan het afglijden naar een dictatuur. Maar voor mij is dat geen reden om links in dit land niet te blijven steunen. En verder denk ik niet direct dat het alternatief in Venezuela een betere optie is. Verder is het ook absoluut geen reden om een invasie in Venezuela te gaan overwegen zoals Trump dit deze zomer voorstelde.

Mertens: "Er is geen link tussen Venezuela en de gemeenteraadsverkiezingen"

When world oil prices collapsed in the 1980s, the economy contracted and inflation levels (consumer price inflation) rose, remaining between 6 and 12% from 1982 to 1986,The inflation rate peaked in 1989 at 84%, the year the capital city of Caracas suffered from rioting during the Caracazo following the cut of government spending and the opening of markets by President Carlos Andrés Pérez. After Pérez initiated such liberal economic policies and made Venezuelan markets more free, Venezuela's GDP went from a -8.3% decline in 1989 to growing 4.4% in 1990 and 9.2% in 1991, though wages remained low and unemployment was high among Venezuelans.

Some state that "neoliberalism" was the cause of Venezuelan economic difficulties, though overreliance on oil prices and a fractured political system without parties agreeing on policies caused many of the problems. By the mid-1990s under President Rafael Caldera, Venezuela saw annual inflation rates of 50-60% from 1993 to 1997 with an exceptional peak in 1996 at 100%.[39] The number of people living in poverty rose from 36% in 1984 to 66% in 1995[42] with the country suffering a severe banking crisis (Venezuelan banking crisis of 1994). In 1998, the economic crisis had grown even worse. Per capita GDPwas at the same level as 1963 (after adjusting 1963 dollar to 1998 value), down a third from its 1978 peak; and the purchasing power of the average salary was a third of its 1978 level.

Je zegt nu dat het communisme vooral gefaald heeft vanwege het beleid dat de VS tijdens de koude oorlog had. Maar dat verklaart natuurlijk niet de rampzalige hongersnoden in de Sovjet unie voor WOII toen communisme als zodanig niet op de radar van de VS stond, en de hongersnoden in bvb China. Het land waar de VS het hardst ingreep en het hardst zijn best deed om communisme tegen te houden(Vietnam) is ironisch gezien zelfs een van de landen die nog relatief succesvol is geweest vergeleken met andere communistische landen.

Een woord: Stalin (of Mao).

Verder niet echt relevant voor het huidige tijdsbeeld. Bovendien ging het in de kapitalistische wereld in die tijd ook niet echt voor de wielen met "de grote Depressie" waar de USSR relatief gezien van werd gespaard, juist door het communisme en met de opkomst van het fascisme deels als tegenreactie op die economische depressie maar ook door "de bedreiging van het communisme", en ook door wanbeleid voor, tijdens en na WO1 en vooral tijdens het intermezzo door de geallieerden.

Ik denk niet dat het primair aan de VS lag dat het communisme gefaald heeft. En waarom is de VS het machtigste land te wereld, en heeft de Sovjet unie zelf niet die status gekregen? De SU was enorm, ze hadden veel grondstoffen en aardig wat inwoners. Waarom konden ze dan niet een even grote economie ontwikkelen als wat de VS had? Het verschil in economische grootte nam alleen maar toe, en je ziet zelf ook dat Oost Europa veel minder ver ontwikkeld is vergeleken met West Europa en in Noord en Zuid Korea is dat verschil nog groter. Als dit systeem zo goed is, waarom heeft het dan niet tot een sterkere geopolitieke positie geleid en zelfs de VS ingehaald?

We zullen de onderklasses in die landen eens met elkaar vergelijken. Over Noord-Korea begin ik niet, het mag voor zichzelf spreken dat ik me niet met dat land wil en kan identificeren. Maar het is gemakkelijker om in een rijk en kapitalistisch land dakloos te worden dan in Cuba dakloos te worden. Daar krijg je immers door de staat een huis toegewezen, en zo hoort het ook te zijn. Voor ieder een sociale woning. Nieuwbouw kan vervolgens beperkt worden, en dan kan er ook ingezet worden op ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

Verder was Oost-Europa altijd al veel minder ver ontwikkeld dan West-Europa. En hebben de Verenigde Staten altijd veel meer industriële kracht en vermogen gekend dan de USSR. De USSR en China zijn er trouwens enorm op vooruit gegaan. Het is quasi een wonder dat de USSR de eerste man in een baan om de Aarde heeft kunnen sturen. Ik haal er even de cijfers bij... .

According to Michael Lynch, the 1897 census classified 82% of the population of Russia as landed and landless farmers.

In other word, our average Russian was a peasant and pre-revolutionary Russian peasant's 32 years life expectancy looked like this:

Childhood

main-qimg-14e9e845cfb83ae4b370d25e4c80f653.webp


Daily life

main-qimg-b91f0dc513c5032f4beebc32021637cb.webp


Work

main-qimg-549ebce09ff4d9610ad8154b240a9fcf.webp


After the October Revolution, the Bolsheviks, brought a horror of five-year plans – forced urbanization, education, industrialization and the collectivization of agriculture, and in one generation later, over 60% of the population of Russia was classified as the working class.

In other word, our average Russian was a worker, and the Soviet worker's 68 years life expectancy looked like this:

Childhood

main-qimg-243d751225f76d2e7fcfc4fd407eb9c5.webp


Daily life

main-qimg-0278f117fc109d54bb83e8df9dac24b6.webp


Work

main-qimg-13f20d98e7a7f76d09db01de5058e922.webp


No doubt that life for the average Russian got a lot better.

In fact, it got so much better, than even today, 26 years after the Soviet Union collapse, an average Russian feels rather nostalgic about Soviet times.

Literacy -

1917 - 25.2%

1926 - 51.0%

1939 - 89.7%

1950 - ~100%

Likbez - Wikipedia

Numeracy Rate -

1890 - 97.2%

1910 - 98.4%

1930 - 99.9%

1950 - 100%

Data on Russia | Reconstructing Global Inequality

Average years of education

1900 - 1.2 years

1910 - 1.3 years

1920 - 1.9 years

1930 - 2.5 years

1940 - 3.9 years

Data on Russia | Reconstructing Global Inequality

Life Expectancy -

1896 - 32.3 years

1926 - 44.4 years

1958 - 68.6 years

Demographics of the Soviet Union - Wikipedia

This isn't including the USSR's other modernisation projects such as national electrification and the eradication of homelessness.

Na de val van de USSR was er zelfs een achteruitgang in levenskwaliteit in Rusland, waarbij de levensverwachting scherp daalde, en zich nu pas ongeveer herstelde. De toegenomen alcoholproblematiek en -cultuur is daar ook een verklaring voor.

Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Eind jaren '80 viel de USSR al bijna uit elkaar dus dat is sws een rare sample, en hoe de Sovjet unie na Stalin precies functioneerde vergeleken met het huidige Rusland, daar durf ik ook mijn vingers niet aan te branden. Een andere alternative history vraag die je je kan stellen is wat de economische positie van Rusland en bvb andere Oostblok landen zou zijn als ze geen communistisch systeem hadden gehad. Zou het welvaartsverschil tussen Oost en West dan ook kleiner zijn geweest? Ik denk van wel, maar ik ben wel benieuwd naar jou analyse hierover.

De sovjet-unie was op dat moment een tsaristisch keizerrijk. Een groot rijk dat in verval was, en dat dus op dat moment kwetsbaar was voor een revolutie of in een ander geval nationalisme zoals we dat bij het Ottomaanse rijk gezien hadden. Wat als de Russische Revolutie er niet zou gekomen zou zijn, is natuurlijk een grote "what if?", omdat je daarmee niet enkel de geschiedenis in Rusland verandert, maar ook in alle andere landen. Namelijk Rusland zou niet uit WO1 teruggetrokken zijn. Er zou een drijfveer minder zijn voor het ontstaan van fascisme. Mocht fascisme minder prevalent geweest zijn, had dit verder een kettingreactie veroorzaakt die namelijk voor andere oplossingen zouden zorgen en dus een andere geschiedenis / toekomst. En zonder de USSR hadden we ook geen koude oorlog gekend zoals we die nu gekend hebben, en had de technologie en sociale vooruitgang in veel landen ook achtergebleven. Veel Europese landen hebben met name snel sociale wetten er door moeten duwen omdat men bang was dat de Communistische Revolutie van de USSR zou overwaaien naar die landen door de vooruitstrevende sociale wetten in die landen die dan helaas later deels werden teruggedraaid door Stalin en waar we toen een autoritair bewind voor in de plaats kregen. Zo was de USSR het eerste land waar abortus toegelaten werd. Ook qua technologie zorgde de tweede wereldoorlog en koude oorlog ervoor dat investeren in technologie een absolute noodzaak was, en op dat vlak hadden we veel tijd gewonnen. Zonder de USSR hadden we wellicht tegen 1980 (en wellicht zelfs nog steeds niet in 1990 door gebrek aan drijfveer) nog altijd geen man op de Maan gezet, en minstens 20 jaar aan technologische achterstand gekend tegenover deze tijdlijn.

Ik heb in een paar posten hierboven al aangegeven dat het communisme Rusland in een snel tempo uit het ancien regime haalde, dus ik betwijfel dat jouw bewering juist is. Het tsaristisch keizerrijk zou hoe dan ook uit elkaar gevallen zijn. Was het toen niet, dan was het wel een tiental jaar later gebeurd. En in het beste geval zou Hitler met gemak Rusland veroverd kunnen hebben (en dan was er ook een optie dat er een koude oorlog zou plaatsvinden tussen Nazi-Duitsland en de Verenigde Staten), maar dat is speculatie. Nazi-Duitsland kon nooit de oorlog winnen, maar een stalemate zou dan wel meer waarschijnlijker zijn, zeker indien het Britse rijk zich bij de macht van Nazi-Duitsland zou neerleggen. En als het Nazi-rijk van Moskou tot Parijs, dan had dat nog veel indrukwekkender geleken. Je kan misschien wel zeggen dat de "purges" van Stalin de Sovjet Unie in een bedenkelijke positie had gebracht, maar het tsaristisch rijk zou nooit de technologie alsook enthousiasme / moraal van de USSR gekend hebben. Bij mij is het eerder de vraag in deze tijdlijn of Duitsland fascistisch geworden zou zijn, dan de vraag of Rusland overgenomen zou zijn. Maar goed, hier wijk ik al een beetje af.

Ik denk dat zonder de USSR Rusland een pak slechter geweest zou zijn. Op korte termijn is dat niet eens iets dat ik denk, maar wat ik zeker weet. Maar na 100 jaar twee tijdlijnen gaan vergelijken is natuurlijk speculatie.

Natuurlijk kan je je ook afvragen of dat het communisme ergens anders zou doorgebroken zijn, mocht het dat niet in de USSR gedaan hebben. Frankrijk (jaren '30, '40, '50) en Duitsland (jaren '30 als alternatief voor de NSDAP) zijn twee plaatsen waar het communisme had kunnen doorbreken.

Dus neen, ik ga daar niet mee akkoord. Oost-Europa ben ik minder zeker over wat er van hun zou geworden zijn, maar hoe dan ook hadden ze sowieso wel een invloedssfeer gezeten. Was het de USSR niet, dan had Nazi-Duitsland dat perfect kunnen zijn. En volgens mij zorgen invloedssferen juist voor een verbetering van de levensomstandigheden wanneer die initieel niet zo zouden geweest zijn. Maar voor het Westen van Polen of Tsjechie is het wel goed mogelijk, dat ze in een alternatieve tijdslijn er iets beter voor hadden gestaan. Maar in dat eerste geval is dat simpelweg omdat ze ooit deel uit maakten van het Duitse rijk, en dit moesten afstaan na WO2.

In de VS zit men inderdaad een stuk dichter bij een puur kapitalistisch systeem dan hier in Europa, er is een veel kleiner sociaal vangnet en de overheid bemoeit zich ook minder met de markt. Met de sociaal democraten heb ik sowieso niks, maar met die kleine radicaal linkse partijtjes al helemaal niet. Ik zie niet in hoe hun beleid onze samenleving zou verbeteren.

Ik heb ook weinig met de sociaaldemocraten, omdat ik dat dus pseudoliberalen vind, en geen socialisten meer. En verder zijn hun namen veel te veel gevallen in corruptiezaken. Ze maken deel uit tegen de elite, dezelfde elite waar ik dus tegen strijd.

De PVDA zou trouwens best wel eens groter kunnen worden dan s.pa. En de toekomst voor een PvdA (Nederland) of een s.pa ziet er niet al te rooskleurig uit, moet ik eerlijk zeggen. Dat hebben ze ook aan zichzelf te danken. Ik ben wel de eerste die zal erkennen dat het systeem in Belgie boven allen tijden te profiteren valt boven het totaalkapitalisme in de Verenigde Staten, maar Europa gaat de verkeerde weg op.

(vervolg in volgende post)
 

DeletedUser73016

Guest
Europa volgt nu niet de VS. Op sommige punten doen we het hier zeker beter dan in de VS, denk dat je als kwetsbare persoon liever in NL leeft dan in de VS. Maar over het algemeen is kapitalisme niet enkel en alleen goed voor the very few. In een kapitalistisch systeem heb je in elke sector een soort Darwinistische race waarin de partijen die de beste producten/diensten leveren tegen een redelijke prijs overleven en andere failliet gaan(dus sterven). Ik denk dat kapitalisme zorgt voor de meeste absolute economische groei. Armen en middenklassers profiteren hier ook van, als de economie groeit groeit inderdaad het aantal superrijken en hun vermogen, maar als deze mensen hun geld besteden zwengelen ze ook productie en dienstensectoren aan wat de werknemers daar ten goede komt, die op hun beurt weer meer te besteden hebben en zo weer de welvaart van mensen uit andere sectoren kunnen vergroten, etc. Maar het heeft natuurlijk ook nadelen.

Tja, de inkomsten gaan er in een groeiende economie misschien wel op vooruit, maar de uitgaven doen dat ook. Het leven wordt er zeker niet beter op.

3 nadelen kan ik alvast noemen:

- Monopolies en kartels: Het succes van kapitalisme is gebaseerd op het principe dat er in elke sector concurrentie is, als je bedrijf belabberd werk levert dan zijn er andere bedrijven die wat beters te bieden hebben en zink je vanzelf. Dit principe ligt aan de basis van het succes van kapitalisme, het natuurlijke proces wat uiteindelijk leid tot bijna maximale efficientie en de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Dit wordt echter compleet teniet gedaan als enkel 1 groot bedrijf een hele markt domineert en genoeg kapitaal heeft om alle starters eruit te knikkeren door de prijs simpelweg zo laag te maken dat ze kansloos zijn, en dan na hun failliet weer op oude voet door kunnen gaan. Hetzelfde geldt voor kartels van een paar grote bedrijven die samen de hele markt beheren en onder 1 hoedje spelen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met communisme, daar heeft de overheid een monopolie en zie je dezelfde nadelen optreden.

Tja. Niet helemaal mee eens, maar ik heb sws een hekel aan multinationals. Mochten we nu meer inzetten op lokale producten en enkel inzetten op lokale privébedrijven zou het al veel beter zijn. Al kun je ook lokaal monopolies hebben, natuurlijk. Ik vertrouw staatsbedrijven wel veel meer dan privébedrijven. Het voorbeeld is bijvoorbeeld ons openbaar vervoer dat het veel beter doet dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Ja, soms is de bus wel eens te laat. Het is een druk land, en de druk is groot. Maar qua prijzen is het OV tenminste betaalbaar voor de mensen die het nodig hebben. Dat is in Engeland niet zo.

- Gebrek aan sociaal vangnet en potentieel extreem lage lonen: Prijzen van producten worden bepaald door vraag & aanbod. De lonen voor arbeid in principe ook, er is een bepaalde hoeveelheid vraag naar een bepaalde verzameling werknemers en er is een bepaald aanbod aan mensen die de skills en motivatie hebben om dat werk te doen. Je zou dus kunnen zeggen dat de lonen een functie zijn van die vraag en aanbod waarbij de prijs altijd precies op het punt zit waarbij vraag en aanbod gelijk zijn aan elkaar. Dus opzich is dit best een efficient systeem. In sommige gevallen zijn er echter zo extreem veel mensen die bepaald werk kunnen doen dat bedrijven het zich kunnen permitteren om er zeer weinig voor te betalen(als jij het niet wilt heb ik zo een ander), de lonen kunnen dus onder een zeker bedrag komen en zo laag worden dat je kan zeggen dat dit niet meer menswaardig is. Om dit te voorkomen kun je een minimumloon verplicht stellen, het nadeel daarvan is echter weer dat dit tot een groot verschil in vraag en aanbod kan leiden en dus werkloosheid zal veroorzaken. Ook gehandicapten en anderen die niet mee kunnen komen zijn in een puur kapitalistisch systeem aan de natuur overgeleverd, er zullen vast NGO's ontstaan waar mensen dan geld kunnen storten om hen te helpen, maar dit bied natuurlijk niet de zekerheid die zorg wat door de overheid betaald wordt geeft.

Deels akkoord, met name niet akkoord dat het een efficient systeem is. Ik geloof sowieso niet in een systeem waar de beste de grootste lonen krijgt, want dat doet me denken aan een ander systeem waar met sociaal Darwinisme ook één bepaald type mens geprefereerd werd. Maar de noodzaak van een invoering van een minimumloon, en dat dit een goede maatregel is in een kapitalistisch systeem, klopt wel. Jammer dat de Verenigde Staten dit alweer niet zien.

- Klimaat en andere lange termijn gevolgen: Activiteiten van bedrijven kunnen ernstige gevolgen hebben voor de lange termijn. Als deze nadelige gevolgen zich in 1 of 2 jaar al laten zien zal het bedrijf daar zijn beleid op aanpassen omdat ze zichzelf niet in de vingers willen snijden, maar als die activiteiten pas na een paar decennia significante negatieve gevolgen hebben is er ook geen impuls om het beleid te veranderen. Bedrijven gaan voor winstmaximalisatie op relatief korte termijn, dat betekent soms dat roofbouw voordeliger is dan een duurzamer beleid wat op korte termijn juist tot duurdere producten en diensten leid en dus slecht is voor de korte termijn. In dit verband speelt concurrentie juist een negatieve rol, want de bedrijven die minder op het millieu letten kunnen dus ook makkelijker hun hoofd boven water houden, terwijl bedrijven die wel rekening houden met lange termijn gevolgen hun bestaan bedreigd zien worden of gedwongen worden zich enkel te beperken tot een elite niche markt van milleu bewuste consumenten die bereid zijn meer te betalen voor het goede doel. De consument speelt hier dus ook een belangrijke rol in, als jij alles goedkoop wil hebben draag je dus ook zelf bij aan het instand houden van deze dynamiek.

Ja, en neen.

Maar als mensen maar met een bepaald loon kunnen rondkomen, dan kun je toch niet van hen verwachten dat ze voor het duurste product kiezen die dus milieuvriendelijk is (en fair trade en lokaal?). Ik vind het behoorlijk zwaar dat je hier dan weer de schuld op de consument legt. En uiteindelijk waarom zou een consument gaan kijken wat er in de lange termijn zou kunnen gebeuren. Wat boeit het nu of de 67-jarige Pierre nu dit of dat koopt omdat het binnen twintig jaar tot dat zou kunnen leiden wanneer hij in een graf ligt, of in een rusthuis te verkommeren? Ja, de consument moet zich wel wat bewuster zijn van wat het koopt en hoe het een bewuste keuze maakt. Net zoals we aangeleerd worden hoe we met Facebook omgaan, en dat we delicaat moeten omgaan met private gegevens en dat we aangeleerd worden om kritisch om te gaan met informatie, en kritisch aankopen gaan doen is daar zeker een deel van. Ik denk dat het ook een deel v/d distributeur is, of taak v/d overheid om hier in te grijpen. Als we dan toch voor een kapitalistisch systeem zou er een sterke interventierol moeten zijn voor de overheid. Het probleem daar dan weer mee is, is dat die bedrijven (met veel macht) gemakkelijk naar een ander land kunnen lopen, en landen ook tegen elkaar kunnen uitspelen in het concurrentiemodel, wat volgens mij ook één v/d redenen is waarom het zo moeilijk is om sociale vooruitgang te verwezenlijken in een kapitalistisch systeem. Of waarom het moeilijk is om communistisch te worden zonder een goede startsituatie (zeker omdat communistische revoluties of bochten naar links vaak juist een gevolg van een crisissituatie is, zoals bvb. ook recent in Griekenland met SYRIZA).

Dusja kapitalisme is goed maar hierboven noem ik 3 gaten(die denk ik de grootste zijn) waar je dus iets voor moet vinden als overheid.
Opvallend, de meesten zeggen dat kapitalisme juist slecht is, maar dat communisme of dat er in het algemeen geen beter alternatief is.

Blijkbaar heeft de directie een bepaalde analyse gemaakt. Die 1200 jobs kosten een x bedrag per maand. Door ze te schrappen en de boel anders in te delen is het bedrijf blijkbaar per maand minder kwijt. Of ze concluderen dat enkele afdelingen verliesgevend zijn, en trekken de stekker er daar uit(ondanks dat alle afdelingen bij elkaar wel winstgevend zijn). Hoe dan ook zijn ze dus tot de conclusie gekomen dat ze meer winst kunnen maken als ze die banen schrappen. Opzich kan ik hen dan geen ongelijk geven, er is een legitieme financiele impuls hier. Jij betaalt iemand per maand, in ruil daarvoor levert die persoon arbeid. Jij kiest ervoor om te stoppen met het betalen van die persoon, maar die persoon zal dan ook geen arbeid meer voor je leveren. Dat klinkt fair, en op deze manier evolueert de arbeidsmarkt zich ook steeds op een efficiente manier.

Ik ben tegen het idee van banen houden puur om werkloosheid te voorkomen, je moet willen dat mensen nuttig werk leveren waar ook genoeg vraag naar is om het rendabel te houden. De postbode(nee, niet de tiener met een bijbaantje), de melkboer, de mijnwerker(Limburg) en de koetsier zijn allemaal hun baan kwijtgeraakt en dat heeft op korte termijn negatieve persoonlijke consequenties gehad voor die personen. Maar op de lange termijn heeft het juist geleid tot een efficientere indeling van de samenleving waarbij nieuwe technologieeen en inzichten benut zijn die bovendien weer tot nieuwe banen geleid hebben! Als je teveel vast houd aan dit soort baantjes en het te moeilijk wordt mensen te ontslaan dan beperk je dus de progressie van de samenleving op de langere termijn.
Hoe zou jij dan werkloosheid aanpakken?

Wat ga je doen wanneer steeds meer en meer mensen vervangen kunnen worden door die nieuwe technologieën zoals die kassiersters in die winkels die vervangen zullen worden door zelfbediening? Of wanneer meer en meer automatische technologie aan het licht komt. Wat zal er dan gebeuren, en hoe moet je daar op inspelen.

En wat is jouw mening dan over bedrijven die vertrekken naar lageloonlanden, want dat is ook het nadeel van een minimumloon invoeren. De lonen voor die algemene krachten zijn bijvoorbeeld veel lager, dus we verhuizen ons bedrijf naar Mexico omdat we zo meer winst kunnen maken. Ook hier worden landen dan uitgespeeld in een concurrentiemodel waarbij het meest socialistische land de strijd dan verliest. Eigenlijk is het ook wel een voorbeeld van het Prisoner's Dilemma. Zolang er een land ter wereld bestaat met een zeer laag loon, gaat men naar daar. Wanneer overal ter wereld dezelfde regels bestaan, is het natuurlijk gemakkelijker. Anderzijds is het ook als land mogelijk om je te specialiseren. Dat is ook één v/d redenen waarom er nog altijd zoveel economische kracht in het westen gaat. Namelijk omdat je onze kwaliteit en dergelijke niet of moeilijker (in deze aantallen) in andere landen kunt vinden, omdat het onderwijs in andere landen minder goed is, en dus een relatief groter percentage v/d bevolking goedkope werkkrachten is. Het probleem echter is dan wel dat goedkope werkkrachten in Belgie en Nederland weinig toekomst hebben, en zeer moeilijk aan een goede en nuttige job zullen kunnen raken.

Is het bovendien zelfs gewenst om iedereen aan het werk te houden. Moet men de werkloosheid bestrijden? Of moet men daar af, en moet men dan de werklozen ondersteunen? Hoe kunnen werklozen zich dan nuttig maken?


Bedrijven kiezen in hun natuurlijke vorm(zonder overheidsinterventie) voor winstmaximalisatie op korte termijn, heel simpel. Als de olie prijs dusdanig hoog wordt dat bepaalde groene alternatieven ineens goedkoper worden, reken maar dat bedrijven dan massaal groen gaan worden. Het is dus in feite heel simpel, als je meer winst kan halen door juist te investeren in groene energie en hier gebruik van te maken dan zal het kapitalisme tot meer groene energie leiden dan een overheidsproject of een groep activisten ooit kan bewerkstelligen. Als bedrijven hun winst op korte termijn echter kunnen maximaliseren door door te gaan met het slopen van de planeet dan gaan ze door met het slopen van de planeet.

Heel simpel eigenlijk, kapitalisme is niet inherent slecht, het stimuleert enkel beleid dat zeker het meest efficient is op korte termijn.

En jij legt je daar dan bij neer. De schade die gemaakt is ondertussen, is tot zekere hoogte onherstelbaar. Of moeten we echt alle fossiele grondstoffen en oliereservoiren uitputten tot we merken, er is geen olie meer. En de prijzen gaan omhoog, en dan zal men overgaan tot groene energie (wanneer het te laat is). De overheid heeft op dit moment ook te weinig macht om in te grijpen. En in de Verenigde Staten grijpen ze nog altijd niet in, deels doordat donoren daar senators van één bepaalde politieke partij omkopen.

En eeuwige groei zorgt er automatisch ook voor dat elke plaats ruimte ingenomen zal worden, voor onze steeds groeiende bevolking. Dat iedereen een eigen huis, auto en dergelijke zal willen hebben. En waar komen wij dan voor in de plaats. Fauna en flora die juist het voortbestaan van deze planeet mogelijk maken. Klimaatverandering is niet eens het iets dat onze planeet het meest bedreigt. Het is hetgeen dat onze invloed op de hele wereld zichtbaar maakt, en het uitsterven / verdwijnen van de megafauna. En is dat hetgeen dat wij moeten willen, en dat wij moeten prefereren?

Kapitalisme komt voor mij tekort. En het meest efficiënte beleid valt niet altijd te prefereren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan