dood konijntje

Status
Niet open voor verdere reacties.
Reactiescore
1.079
wij zijn STAMP een vriendengroep die elkaar kent van andere werelden o.a w22! Ik ga je wat meer toelichting geven over ons project in dit topic.​De levensverwachting van konijnen
Voerfabrikanten hebben de neiging om voor konijnen een levensverwachting op te geven van 5 tot 7 jaar. Dat is echter een wat lage schatting. In de praktijk blijkt regelmatig dat een huiskonijn (ongeacht het ras) best een jaar of 10 kan worden. Sommige dieren worden zelfs nog ouder, mogelijk zelfs 15 jaar. Dat neemt echter niet weg dat konijnen kwetsbare dieren zijn, die gemakkelijk iets kunnen krijgen. Daarmee is het verre van zeker dat zo’n hoge leeftijd ook daadwerkelijk wordt gehaald. Al met al is het bij de aanschaf van een konijn moeilijk te zeggen hoe lang het bij je zal zijn.

Het overlijden van konijnen in het wild
Als konijnen in het wild hun einde voelen naderen trekken ze zich meestal terug uit de groep waar ze in leefden. Omdat ze de anderen niet meer kunnen bijbenen, vormen ze een veiligheidsrisico voor overige groepsleden. Daarom zoeken ze een rustig plaatsje op voor zichzelf en houden op met eten en drinken.

Aangepast gedrag van tamme konijnen
De natuurlijke instincten die de dieren op dit gebied hebben, veranderen niet wezenlijk als ze in huis of tuin wonen en merken dat hun lichaam niet meer afdoende functioneert. Ook dan zullen ze zich terugtrekken, meestal in de kooi en daar in een hoekje of huisje. Konijnen blijven in dit kader vaak wat beweeglijker dan cavia’s en willen zichzelf nog wel eens verplaatsen.

Konijn laten inslapen of niet?
Kies er niet te snel voor om een dier te laten inslapen. Doe dat alleen als je zo goed als zeker weet dat het niet meer goed komt. Vooral konijnen kunnen er soms erg slecht uitzien, maar toch weer beter worden. Naar knaagdieren toe kunnen dierenartsen ook erg verschillend reageren. Sommigen vinden bij knaagdieren nogal snel dat die niet meer te redden zijn.

Vertrouw daarom altijd op je eigen intuïtie en gevoel bij het maken van keuze als deze!


Als het dier thuis doodgaat
Door uiteenlopende redenen kan een konijn natuurlijk ook thuis overlijden. Misschien was het beestje gewoon erg oud of was er sprake van een ongeluk of een vergiftiging.

Hoe weet je dat een konijn dood is?
Bijna alle (onervaren) bezitters van konijnen vragen zich vroeg of laat af of hun kleine vriend nog wel leeft. Zo stil en onbeweeglijk kunnen ze soms in hun kooi liggen. Deze zorgen zijn echter niet nodig, want dit is altijd loos alarm. Als het echt mis is, is er namelijk geen twijfel.

Konijnen nemen als ze sterven een uitgestrekte positie aan, waarbij ze op hun zij gaan liggen. Meestal zoeken ze daar ook de ruimte voor op. Deze houding ziet er heel anders en veel stijver uit dan dat van een dier dat in zijn kooi ligt te slapen.

Gaan konijnen gillen?
Konijnen die in doodsnood verkeren kunnen inderdaad een harde, hoge gil uitslaan. Dat is echter beslist geen regel; bij heel veel konijnen gebeurt dit helemaal niet. Daarnaast kan deze gil ook onder andere omstandigheden voorkomen, dus wil het niet persé zeggen dat je konijn doodgaat.


Naar het afvalscheidingstation brengen
Gelukkig zijn er al gemeenten die dit niet meer doen, maar bij een meerderheid kan het nog steeds: het ‘kadaver’ afgeven bij het afvalscheidingstation, bij het vuil dus. Dat kost niets, maar pakt emotioneel vaak slecht uit, zeker voor de persoon die deze ondankbare taak moet uitvoeren. Dat geldt ook bij kleine huisdieren als konijnen en cavia’s. Niet doen dus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.